7 C
Trogir
Petak, 21 siječnja, 2022
NaslovnicaKULTURA8. FESeTemana trogirskoga libra predstavit će knjigu "Obala maršala Tita" Vlade Vurušića

8. FESeTemana trogirskoga libra predstavit će knjigu “Obala maršala Tita” Vlade Vurušića

Tradicionalni festival trogirskih autora, izdavača i knjiga s trogirskim temama – FESeTemana trogirskoga libra održavat će se u atriju Muzeja grada Trogira od 10. do 17. travnja 2019. 

Prvi dan osme FESeTemane obilježit će predstavljanje knjige sjećanja na odrastanje u Trogiru 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koja je pod naslovom Obala maršala Tita, zapisao danas novinar, a tada stanar Graditeljeve zgrade na današnjoj obali bana Berislavića, Vlado Vurušić… Knjigu će, u Galeriji Cate Dujšin Ribar 10. travnja u 19:00 sati, uz autora predstaviti književnik i prevoditelj Boris Perić te nakladnik Josip Ivanović, uz uvodnu riječ Daniele Kontić.

Vlado Vurušić se na 394 stranice knjige u izdanju Edicije Božičević prisjeća cijele galerije trogirskih likova i njihovih priča – našao se tu strašni Capota – dječji arhineprijatelj broj jedan – inače čuvar trogirskih parkova i nasada i Čiovskog mosta; tri misteriozne kontese – uvijek zagonetne i nepristupačne – koje ništa nije moglo spriječiti u ritualu odlaska na misu u sv. Dominika; gatare Kate kojoj su dolazili svi susjedi, a neki su joj donosili u Slobodnu zamotane, već skorušene šalice kako bi im ona iz njih prorekla budućnost (Kate je bila pravi majstor, a dobila je certifikat od nane Nezife, kuharice iz zeničkog odmarališta u Pasikama). Prisjeća se Vlado Vurušić stalne prijetnje “Triba njih poslat da tuču ruzinu u škveru!”, priča o uzbuđenju trogirskih brijača (i cijelog grada!) kada je trebalo ošišati Juru, momka iz Pasika koji je imao najdužu kosu u gradu; razotkriva bandu koja je ljudima kroz prozore ubacivala zapaljene kineske ping pong loptice, prisjeća se na kojem se mjestu u gradu “vrcalo”, odnosno igralo Marko-Gospe… Vurušić se sjeća vučjaka Marsa – ljubimca i čuvara samostana sv. Dominika (i priče zašto je nabavljen), sjeća se najveselijeg sprovoda i razloga tomu, Domenika Nesriće, šjore Marijači, Mimija, tete Nene, Lule i Luce, Drogira, prvog televizora, trogirskih galebova…

“Svaka je uspomena vrijedna onoliko koliko se netko drugi, dalek i nepoznat u njoj pronašao, u njoj prepoznao situacije, odnose i osobe koje odmah spontano počinje razrađivati i dograđivati vlastitim uspomenama, vlastitim iskustvom”, piše Ivo Žanić u pogovoru. Sigurni smo da ćete dolaskom na predstavljanje knjige Obala maršala Tita čuti, pronaći, prepoznati situacije, odnose i živopisne trogirske likove i spontano ih početi dograđivati vlastitim uspomenama… Ne zaboravite – Galerija Cate Dujšin Ribar, srijeda, 10. travnja 2019. u 19:00 sati!

O AUTORU: Vlado Vurušić rođen je u Trogiru. Završio je Filozofski fakultet u Zagrebu. Autor je dviju publicističkih knjiga, “Nogomet: svjetska prvenstva” (u suradnji s prijateljem Ivicom Buljanom) te “Priča o nogometu i rokenrolu”, a sudjelovao je u radu na mnogim posebnim prilozima poput onih o operaciji “Oluja”, tragediji Vukovara te biografiji pape Franje. Za kratku priču “Miris oceana” dobio je nagradu na natječaju HAVC-a i Ministarstva branitelja. Radi kao novinar u Jutarnjem listu. Radio je ratne reportaže iz Slovenije, Hrvatske i BiH. Bio je i sudionik Domovinskog rata. Za svoje reportaže objavljene u Globusu dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva Marija Jurić Zagorka. Objavio je više prijevoda s ruskog.

FESeTemana trogirskoga libra bit će otvorena do 17. travnja, do kada ćete u atriju Muzeja grada Trogira moći razgledati i kupiti brojne naslove trogirskih autora, izdavača ili pak knjiga s trogirskom tematikom. Radno vrijeme u kojem ćete zasigurno pronaći nešto za sebe – od poezije i beletristike preko znanstvenih studija, časopisa, rječnika i romana do slikovnica za djecu je od ponedjeljka do petka od 9:00 do 12:00 te 17:00 – 20:00 sati, a subotom 9:00 – 12:00

 

 

 

 

ZADNJE OBJAVE