13.9 C
Trogir
Nedjelja, 25 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR 25. listopada Dan dobrovoljnih davatelja krvi

25. listopada Dan dobrovoljnih davatelja krvi

Danas se u Hrvatskoj se obilježava Dan dobrovoljnih davatelja krvi.

Podsjetimo, na današnji dan 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak provedena je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Ove godine se slavi 66 godina od prve akcije. 

Nakon toga, uslijedile su brojne druge koje su s vremenom postale iznimno velike i humanitarne akcije. Početak tih humanitarnih aktivnosti utemeljeni su na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno, anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodna u liječenju. 

Hrvatski Crveni križ okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80% doza potrebne krvi.

Svečana sjednica dodjele priznanja višestrukim davateljima krvi u Gradskoj vijećnici Grada Trogira 

Povodom obilježavanja Dana dobrovoljnih davatelja krvi, GDCK Trogir i DDK Trogir, pozivaju sve dobrovoljne davatelje da im se u petak, 25. listopada 2019., pridruže na Svečanoj sjednici dodjele priznanja višestrukim davateljima krvi u Gradskoj vijećnici Grada Trogira s početkom u 18 sati.

„Dragi darivatelji, dan dobrovoljnih davatelja krvi obilježava Vašu humanost i plemenitost, veliča nesebični dar života. Kap Vaše darovane krvi dio je priče koja u svijetu spašava milijune života. Ovim putem Vam zahvaljujemo na svemu što činite, na trudu, ljubavi, humanosti. Cijenimo Vašu plemenitost i od srca  Vam čestitamo“, kazala je ravnateljica GDCK Trogir Tanja Jakus.

Čestitamo trogirskim davateljima krvi !!!

ZADNJE OBJAVE

Čestitamo 25. listopada – Dan darivatelja krvi

25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak održana je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa

Započinju tribine „I tebe se pita!“: Trogirani, dođite i birajte male komunalne investicije u vašem mjesnom odboru!

Tribine se održavaju sljedeći tjedan, od ponedjeljka do subote, po svim mjesnim odborima, a u istim terminima bit će i online...

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...