24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIR13. OPERA SELECTA: ove godine publika može uživati u četiri koncerta, a...

13. OPERA SELECTA: ove godine publika može uživati u četiri koncerta, a sprema se i poslastica za modne sladokusce

13. međunarodni festival klasične glazbe Opera Selecta od 15. do 25. srpnja 2021. u Trogir dovodi najbolje hrvatske i inozemne glazbenike, a osim u tradicionalnom ambijentu Kule Kamerlengo, ove godine festival se održava u Kneževom dvoru te na Trgu Ivana Pavla II. Iz cjelovečernjih koncerata svjetskih opernih zvijezda Opera Selecta prerasla je u festival koji uz bisere opernih arija donosi i koncertne recitale te nastupe komornih ansambala. Ove godine publika može uživati u četiri koncerta, a sprema se i poslastica za modne sladokusce.

Festival otvara koncert ruske violinistice Tatiane Samouil i pijanistice Julije Gubaidulline 15. srpnja, a u Kuli Kamerlengo pridružit će im se i Joško Ševo, koji kao neizostavan dio Opere Selecte glazbenu umjetnost obogaćuje dramskom izvedbom pisane riječi. Glazbeni dio programa donosi rapsodičnu skladbu Tzigane M. Ravela, Preludij i Allegro u stilu G. Pugnanija skladatelja F. Kreislera te Sonatu u A-duru i Melankoliju C. Francka.

Spajajući umjetničke izričaje, 13. Opera Selecta pažnju pridaje i modnoj estetici, koja je naročito važna na sceni. Modna revija Matije Vuice 16. srpnja na Trgu Ivana Pavla II donosi kolekciju Bezvremenska Minerva dostojnu svake operne dive i onih koje se tako žele osjećati. Rimska božica, u grčkoj mitologiji poznata kao Palada Atena, štovana je kao boginja mudrosti, ratnika, poezije, medicine, trgovine, zanata, ali i izumiteljica glazbe.

U subotu, 17. srpnja u Kneževom dvoru koncert će održati Hrvatski gudački kvartet, sastavljen redom od snažnih i svestranih individua glazbene scene: violinisti Martin Draušnik i Alina Gubaidulina, violist Aleksandar Jakopanec i violončelistica Zita Varga. Iako djeluju od 2012., predanošću i kvalitetom etablirali su se kao jedan od vodećih komornih sastava u Hrvatskoj, što će u Trogiru dokazati izvedbom Drugog gudačkog kvarteta u a-molu, op. 13 F. Mendelssohna i Gudačkog kvarteta P. Bergama.

Na koncertu Solista Boljšoj teatra, koji je sinonim za vrhunske izvođače i program, 21. srpnja nastupaju sopranistica Olga Seliverstova, mezzosopranistica Svetlana Shilova i bariton Konstantin Shushakov uz glasovirsku pratnju istaknute hrvatske pijanistice Vesne Podrug Kossjanenko. Uz djela ruskih skladatelja, N. A. Rimski-Korsakova i P. I. Čajkovskog, program čine neke od najljepših arija, dueta i solo pjesama, poput Bizetove Habanere iz Carmen, Offenbachove Barcarolle iz Hoffmanovih priča i Granade A. Lara.

Svečana završnica slijedi uz sopranisticu Evelin Novak i Zagrebačke soliste 25. srpnja u Kuli Kamerlengo na radost ljubitelja instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe. Ansambl koji se bliži sedmom desetljeću djelovanja izvest će djela J. Sibeliusa, L. Boccherinija, L. Sorkočevića, J. Haydna i F. Schuberta, dok će sa solisticom Njemačke državne opere udružiti snage u izvedbama Hatzeove Serenade, vokalnom valceru Il bacio L. Arditija te arijama iz opera i opereta G. F. Händela, G. Verdija, G. Puccinija i F. Lehara.

Opera Selecta, kao jedan od najvećih suvremenih brendova Trogira, rezultat je entuzijazma pojedinaca iz istoimene trogirske udruge „Opera Selecta”. Festival započet s ciljem približavanja klasične glazbe široj publici, Trogir je u srcu ljeta ispunio vrhunskim međunarodnim i hrvatskim glazbenim interpretima te približio klasičnim glazbenim metropolama. Od jubilarnog izdanja Opera Selecta nastavlja festivalsku koncepciju koja obuhvaća veći broj koncerata i instrumentalne edicije. Svi koncerti započinju u 21 sat (modna revija u 21:30), a ulaznice se mogu kupiti online putem platforme Adriaticket i na svim Adriaticket prodajnim mjestima.

Festival se održava pod pokroviteljstvom: Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Splitsko dalmatinske županije i Grada Trogira.

Poslušajte intervju Natalije Vukelić iz organizacijskog odbora festivala za Gradski radio Trogir – voditeljica Ana Rožić…

Foto: Joško Herceg

ZADNJE OBJAVE