29 C
Trogir
NaslovnicaKULTURA11. Opera Selecta: Operni autoriteti nastupili na gala koncertu u Kuli Kamerlengo

11. Opera Selecta: Operni autoriteti nastupili na gala koncertu u Kuli Kamerlengo

Vrhunska imena svjetske opere u predivnom ambijentu Kule Kamerlengo izveli  najpoznatije operne arije 

Jedanaesto izdanje festivala klasične glazbe Opera Selecta završilo je ponedjeljak, 22. srpnja kada  se kao vrhunac ove prestižne manifestacije održao gala koncert trogirskoj Kuli Kamerlengo. 

Na završnici je nastupio sam vrh hrvatske i svjetske operne scene: hrvatska sopranistica Evelin Novak, prvak Dresdenske opere, bariton Bernhard Hansky i, premijerno u Hrvatskoj, američki tenor Joseph Dennis uz glasovirsku pratnju Matthiasa Samuila. Događaju su, uz mnogobrojnu publiku, nazočili dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, gradonačelnik Trogira Ante Bilić sa zamjenicima Viktorom Novakom i Ružom Kovačević Bilić, gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara i veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Matvey Sidorov.

Iznimni operni autoriteti, koji nastupaju na najpoznatijim opernim pozornicama svijeta, za trogirsku publiku izveli su najpoznatije operne arije G. Puccinija, G. Verdija, C. Gounoda, W. A. Mozarta, I. Tijardovića, i drugih skladatelja, a da bi operna čarolija bila potpuna pobrinuo se dramski umjetnik Joško Ševo s posebnim dramskim recitalom.

Probrani izvođači su još jednom zadovoljili i najzahtjevniju opernu publiku nastupom u otvorenom ambijentu vrhunske akustike trogirske Kule Kamerlengo.

Sopranistica Evelin Novak iskazala je oduševljenje što je imala priliku nastupati u Trogiru.

– Za Operu Selectu čula sam u Njemačkoj od svojih poznatih kolega, ljudi u koje se ja ugledam u profesionalnom smislu i stoga mi je čast što i ja ovdje pjevam– istaknula je Novak.

Podsjetimo, prvi je ovo put da se Opera Selecta organizirala kao višednevni festival koji se sastojao od tri cjelovečernja koncerta što je velik korak naprijed u organizacijskom smislu. 

Ovaj događaj, koji se održao u organizaciji Udruge sv. Jakov i pod pokroviteljstvom i uz podršku: Predsjednice Republike Hrvatske, Veleposlanstva Ruske Federacije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Trogira, TZ Splitsko-dalmatinske županije i TZ Trogir, u posljednjih deset godina prometnuo se u jedan od najprestižnijih ljetnih glazbenih događanja na Jadranu. 

– Organizacijski odbor Opere Selecte je strpljivo i s velikim entuzijazmom podizao ljestvicu do danas kada slobodno možemo izjaviti da je Opera selecta dosegla epitet prestižnog događanja u sferi opernih izvedbi na zahtjevnoj otvorenoj pozornici koja je izazov za svakog pjevača. Odabir Kule Kamerlengo  bio je upravo pravi pogodak jer , po riječima  naših opernih pjevača i autoriteta svjetske operne scene, ima izvrsnu akustičnost i neodoljiv  ambijent za takvu vrstu izvođenja. Kako smo i obećali na jubilarnoj  desetoj Operi selecti ove smo  godine proširili koncertnu izvedbu na festival operne glazbe u tri koncerta. Naime, kroz godine djelovanja Opere selecta  ugostili smo zavidan niz vrhunskih opernih pjevača koji su bili kulturni ambasadori našeg grada i domovine  te stekli reputaciju dobro organiziranog i pozornosti vrijednog događanja, naši izvođači s poštovanjem ugrađuju nastup na Operi Selecti u svoje CV  što nam svakako pomaže da budemo bolji .

Ovo prošireno izdanje Opere Selecte bilo je vrhunski vatromet izvedbi klasične glazbe u prekrasnom okruženju grada Trogira i zar se moglo poželjeti ljepše provedeno toplo ljetno veče od ovog uz zvuke bezvremenske glazbene rapsodije, poručio je organizacijski odbor Opere Selecte.

Foto: Grad Trogir i TZ grada Trogira 

{gallery}opera19{/gallery}

ZADNJE OBJAVE