23 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAŽupan Boban najavio konferenciju Centara izvrsnosti: „Izazovi u radu s darovitom djecom...

Župan Boban najavio konferenciju Centara izvrsnosti: „Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima“

Od 4.do 6. travnja na FESB-u će se održavati 2. međunarodna konferencija “Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima”, ove godine s posebnim naglaskom na stručnu podršku radu s darovitima i potencijalno darovitima.

Na početku ove konferencije za medije, putem video-linka župan je razgovarao s veleposlanikom Države Izrael i ravnateljicom Nacionalnog Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji će i sami sudjelovati u radu Konferencije, u četvrtak i u petak u Splitu.

Veleposlanik Države Izrael Nj. E. Ilan Mor je u kratkom javljanju iz Zagreba kazao: – Želim pohvaliti Vaš rad s darovitom djecom i mladima. Naglašavam kako se s ovom konferencijom Županija suočava s izazovom razvoja obrazovanja i unaprjeđenja rada s darovitom djecom. Svakako želim čestitati Splitsko-dalmatinskoj županiji na organizaciji. Ponosan sam što sam dio ovog projekta i želim Vam sreću i uspjeh u budućem radu. Hvala puno – kazao je dobro raspoloženi veleposlanik Mor.

Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, i sama podrijetlom iz ovih krajeva, je iskazala oduševljenje i ponos što se ovako kvalitetna Konferencija priprema upravo u Splitu, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Župan Boban  je u ratkom obraćanju novinarima zahvalio suradnicima iz županije i Centra izvrsnosti, ravnateljici Prirodoslovne škole Mariji Pustak, kao i svim profesorima i nastavnicima koji nesebično žrtvuju svoje subote za rad darovitom djecom, kroz sva četiri županijska Centra izvrsnosti. – Kao što je poznato formirana je i ustanova Centri izvrsnosti. Intenzivno nastavljamo suradnju sa Državom Izrael, a u radu Konferencije koja nam prethodi aktivno će sudjelvati i Veleposlanik Države Izrael. Ono što smo primijetili u ovih nekoliko godina rada Centra izvrsnosti je činjenica da nešto sustavno treba mijenjati u radu sa darovitom djecom. U Hrvatskoj se brojka darovite djece kreće od 7 do 10 posto. Postavilo se pitanje koliko se pažnje posvećuje toj i takvoj djeci, odnosno koliko su oni uopće zainteresirani u redovnom sustavu obrazovanja za ono područje u čemu su izvrsni. Predstojeća konferencija trebala bi dati odgovore na ta pitanja. Ono što je veoma bitno jest i činjenica da resorna ministrica priprema zakonski okvir kako bi se upravo takva djeca vrednovala u daljnjem sustavu obrazovanja. Iskreno se nadam da ćemo okrenuti novi list u sustavu obrazovanja sa darovitom djecom – kazao je župan.

Novinarima su se obratili i iznijeli više detalja o dosadašnjem radu Centara izvrsnosti i planovima za budućnost, te o samoj Konferenciji, pročelnik U.O. za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu Tomislav Đonlić i ravnatelj Centara izvrsnosti, Ivica Zelić, a konferenciju je moderirao pomoćnik pročelnika, Ilija Krišto.

Teme Konferencije:

Četvrtak, 4. travnja 2019. – Primjeri postignuća talentiranih i darovitih pojedinaca u RH

Petak, 5. travnja 2019. – Oblici odgojno-obrazovne podrške darovitima

Subota, 6. travnja 2019. – Izazovi budućnosti

Predavači: Nenad Bakić, Toni Milun, Nadler Menachem, Natalija Ćurković, Sandra Antulić Majcen, Mihael Kozina, Judith Hilmes, Marija Roth, Tatjana Orešković, Ivana Katavić, Ivica Kolarić, Jelka Hrnjić i drugi.

Ciljevi Konferencije su: unaprijediti znanja o razvojnim osobitostima darovite djece i njihovim emocionalnim i socijalnim potrebama; prepoznati obrazovne potrebe darovite djece i djelotvorne načine odgojno-obrazovne podrške; prepoznati kvalitetne obrazovne programe te usporediti primjere dobre prakse u Izraelu i Hrvatskoj.

 

 

 

 

 

ZADNJE OBJAVE