24 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAZračna luka Split očekuje preko 3 milijuna putnika do kraja godine

Zračna luka Split očekuje preko 3 milijuna putnika do kraja godine

Zračna luka Split je s više od stotinu letova dnevno tijekom ljetnih mjeseci povezana izravnim letovima 60-tak europskih zrakoplovnih kompanija, koje Split kao glavno središte Dalmacije povezuju sa 108 destinacija Europe.

U proteklih  osam godina splitska zračna luka je svake godine bilježila porast broja putnika, a njihov je broj porastao od 1,2 milijuna u 2010.g. do prošlogodišnjeg rekorda od 2,8 milijuna. Prema najavama odlične posezone, do kraja ove godine očekuje se da će kroz Zračnu luku Split proći i letjeti preko 3 milijuna putnika.

Niskotroškovni (low cost) prijevoznici su u Splitu najznačajnija grupacija koja u Resnik dovede čak polovicu putnika. Prema dosadašnjim najavama zračnih prijevoznika trend rasta prometa i putnika, kao i zrakoplova nastavlja se i u posezoni. Broj putnika je u zadnjih deset godina više nego udvostručen iako je praksa da se u zračnim lukama promet udvostruči tijekom 15 godina, što je još jedan dokaz iznimne uspješnosti ove domaće zračne luke.

Rast donosi i izazove tj. potrebu za proširenjem kapaciteta. Tako radovi na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala koji se proširuje za dodatnih 35 tisuća kvadrata za koje je Zračna luka dijelom osigurala vlastita sredstva, trebali bi biti gotovi do sezone 2019. godine.

Turistički rekordi Splitsko-dalmatinske županije

Rekordno dobri rezultati koji su u špici sezone ostvareni na području Splitsko-dalmatinske županije nastavljaju se odličnim rezultatima i u posezonskom razdoblju. Prema podacima sustava eVisitor i ureda TZ SDŽ tijekom mjeseca rujna je na području Srednje Dalmacije ostvareno u  komercijalnom smještaju 431.504 dolaska i 2,117.324 noćenja, što predstavlja rast od 9 posto u dolascima i 1 posto u noćenjima.

U prvih devet mjeseci je u komercijalnom smještaju ostvareno 3.231.624 dolaska (rast od 8 posto) i 16.928.079 noćenja (rast od 5 posto). Naši najbrojniji gosti u prvih devet mjeseci su Poljaci sa 308 tisuća dolazaka i 2,3 miljuna noćenja te Nijemci sa 2 miljuna dolazaka koji ostvaruju rast od 6 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima. Značajan rast dolazaka i noćenja u prvih devet mjeseci u odnosu na prošlu godinu bilježi se sa tržišta SAD-a i to 25 posto u dolascima i 23 posto u noćenjima te  skandinavskih, britanskih i francuskih gostiju. Splitsko-dalmatinska županija je rekorder u nautičkom turizmu Hrvatske i to sa 1,34 milijuna noćenja nautičara u prvih devet mjeseci, odnosno gotovo polovicom svih nautičkih noćenja koja su napravljena u Hrvatskoj.

 

ZADNJE OBJAVE