22 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRZLATOVEZ MIRJANE OJDENIĆ U GRADSKOJ KNJIŽNICI TROGIR

ZLATOVEZ MIRJANE OJDENIĆ U GRADSKOJ KNJIŽNICI TROGIR

JUDITA U ZLATOVEZU, naslov je izložbe MIRJANE OJDENIĆ, kaštelanske umjetnice i kreatorice, koja je u organizaciji Gradske knjižnice Trogir otvorena u ponedjeljak, 4. i trajat će do petka, 22. listopada.

Zlatne niti Mirjane Ojdenić već su godinama prepoznatljiv brand ne samo Kaštela i Dalmacije, već i Hrvatske, čiji kulturni identitet ova Kaštelanka neumorno promiče, dodjeljujući notu nacionalne osobnosti odjevnim predmetima, slikama i ukrasima.

Hrvatski pleter, staroslavensko pismo glagoljica i stihovi oca hrvatske književnosti Marka Marulića – tek su dio bogate baštine koju je Mirjana vješto utkala u suvremenost, tako dodajući nemjerljiv doprinos očuvanju tradicije i promicanju bogatstva hrvatske kulture. Njena djela pronašla su svoja odredišta na svim kontinentima svijeta, a činjenica što su u posjedu i najvećih državnika svijeta, svrstavaju ovu Kaštelanku u svojevrsnog kulturnog ambasadora Hrvatske.

Zlatovezom Ojdenić čuva i tradiciju rodnih joj Kaštela, a odjevni predmeti kojeg su nekad nosile Kaštelanke s njenim radovima dobivaju jednu sasvim novu dimenziju; onu koja prerasta vrijeme i vremenske okvire, ali istovremeno zadržava sve ono što vrijedi sačuvati za neke nove naraštaje.

  • Zahvaljujući ravnateljici knjižnice Sandi Marlais Buble i njenoj ekipi u Trogir je došla izložba Judita u zlatovezu. Posvećena je proslavi 500. obljetnice prvog izdanja „Judite“ oca hrvatske književnosti Marka Marulića koje je tiskano u Mlecima 13. kolovoza 1521. Isto tako ovo je Godina čitanja i stoga smo odlučili izložbu postaviti u knjižnici. Gospođa Vinka Pavlov me naučila raditi zlatovez i na tome sam joj neizmjerno zahvalna. Izrađujući torbice od zlatoveza, kao i ručno rađene slike, haljine, pojaseve te muške i ženske kravate trudim se sačuvati kaštelansku tradiciju izrade zlatoveza od zaborava. Motive koje koristim pri tkanju zlatoveza crpim iz bogate kulturno-povijesne baštine pa se tako na mojim radovima najčešće mogu vidjeti zlatovezom istkani Hrvatski pleter, šahovnica, obla glagoljica, cvijeće te prigodni stihovi iz najpoznatijih književnih djela hrvatskih književnika, kazala nam je Ojdenić.

ZADNJE OBJAVE