31 C
Trogir
NaslovnicaDOGAĐAJIZlatni maturanti trogirske ekonomske škole

Zlatni maturanti trogirske ekonomske škole

Zlatni maturanti  ondašnje ekonomske škole „Frane Šore Čelik“ iz Trogira ,generacija 1968.okupili su se u restoranu Monika u povijesnoj jezgri, u povodu 50.godišnjice polaganja „ispita zrelosti“.

Njih  petnaest od 26 polaznika od kojih je  u međuvremenu šestero umrlo s jedinom živom profesoricom Nanom Kragić koja im je predavala strojopis ,evociralo je uspomene iz  kako su kazali najljepšeg perioda u životu pozivajući se na provjerenu izreku kako je  od kolijevke pa do groba najljepše školsko doba.

Profesorica Kragić, ponosna na svoje učenike rekla je  da su bili uspješna generacija , ali i nestašni odnosno „vražji“ te da je te dječje nestašnosti  koja uključuje „zafrkanciju“  i nepredviđene  dosjetke i nakon pola stoljeća  ostalo u njima.

-Nije bilo ljubomore među nama.Profesori su bili strogi,tražili su znanje, a mi smo imali posebni respekt prema njima. Bili su nam autoritet.Ma, ko bi im se mogao usprotiviti. To su bila neka druga vremena u odnosu na današnja, istaknula je Perina Vukman.

 Ženske su se složile kako im je najveći gušt bilo nakon   nastave iz Segeta Donjeg gdje se škola nalazila trčati u Trogir u kino na matineju. Međutim, kecelje koje su morali nositi i nisu im bile najmilije, a pomalo im je smetalo što nikako nisu smjele lakirati nokte.

Doznajemo kako  polaznici njihove  škole koja je otvorena 1964. godine i koja je brojila 240 učenika te je  bila poznata  na širem području  nisu bili samo učenici iz Trogira već iz Segeta, Okruga, Marine, Kaštela , pa i Splita.Pri školi je djelovao rukometni klub, puno su putovali, odlazili često na izlete, družili se izvan školskih obveza. Znali su kažu ponekad i „picati“, eto čisto radi mladenačkog nestašluka .Žalosti ih što je  danas ostao tek  jedan razred ekonomista u S.Š. „Ivana Lucića“.

Zlatni  maturanti, čiji je razrednik bio Fabijan Grga, slavili su do kasno uz noć u prekrasnom ambijentu restorana „Monika“ nadaleko poznatom po vrhunskoj gastronomskoj ponudi i ljubaznom osoblju . Vlasnica Jasminka Vranješ koju Trogirani poznaju  kao humanu osobu  i ovoga puta bila je širokogrudna počastivši ih svojim  specijalitetima te  odličnim vinima domaćih vinara. Kao šlag na kraju ,godišnjicu je „začinila“ pobjeda Hrvatske nogometne reprezentacije nad Argentinom , pa veselju i pjesmi nije bilo kraja.

Na proslavi su  bili: Jere Brkan, Ivanka Civadelić, Aljoša Dragičević, Nikola Jadrić, Božo Jerković,Ante Marić, Emica Miše, Antica Nevešćanin, Marija Nevešćanin, Lena Radić, Marija Radić, Marija Raho, Perina Vukman, Ana Vitezica i Biserka Zane.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija 

ZADNJE OBJAVE