37 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIR"Zelene" vijesti iz Trogira

“Zelene” vijesti iz Trogira

Dan planeta Zemlje, 22. travnja, ove je godine na svoj 50. rođendan u znaku klimatskih promjena i obilježava se pod sloganom “Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica”

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kažu kako je ta tema izuzetno aktualna u cijelom svijetu, posebice u Europi s obzirom da je Europska komisija krajem prošle godine predstavila Europski zeleni plan kojim EU potvrđuje predanost u suočavanju s izazovima u području klime i okoliša. 

“Ambiciozni ciljevi, mjere i inicijative postavljene Europskim zelenim planom trebali bi ispuniti ciljeve održivog razvoja, osigurati zelenu i pravednu tranziciju i omogućiti da do 2050. Europa postane klimatski neutralni kontinent. To je nova strategija rasta kojom se EU nastoji preobraziti u prosperitetno društvo s modernim, resursno učinkovitim i konkurentnim gospodarstvom u kojem 2050. neće biti neto emisija stakleničkih plinova i u kojem gospodarski rast nije povezan s nerazboritom upotrebom resursa. Nastoji se zaštititi, očuvati i poboljšati stanje bioraznolikosti – prirodnog kapitala EU te zaštititi zdravlje i dobrobit građana od rizika povezanih s okolišem i utjecaja okoliša na njih, dodaju”, ističu iz Ministarstva.

U Zelenoj akciji postavljaju pitanje koliko smo svi zajedno, posebice vlade različitih država, pa tako i Hrvatske, do sada napravili za očuvanje našeg dragog planeta. 

“Svjedoci smo trenutno jedne izvanredne situacije koja je obuhvatila cijeli svijet i postoje razna nagađanja kako smo se našli u ovoj situaciji a i razne teorije i predviđanja kako ima i pozitivnih posljedica pandemije na okoliš”, naveli su iz Zelene akcije, nevladinog udruženja građana za zaštitu okoliša. Smatraju da je ‘nesmotreno spominjati bilo kakve pozitivne posljedice uslijed ovakve neviđene krize koja je zadesila čovječanstvo’.

U Zelenoj akciji ocjenjuju i kako nije sigurno što će biti s Europskim zelenim planom čija bi provedba, smatraju, mogla biti odgovor na posljedice krize za gospodarstvo te prilika koju članice EU ne smiju propustiti kako bismo se napokon ozbiljno počeli boriti protiv klimatskih promjena.

Iz Greenpeacea poručuju kako učinak ove krize pokazao koliko smo krhki, ali i da se s koronavirusom i s nedavnim potresom pokazalo koliko brižni i hrabri jesmo i možemo biti; koliko su važna neka često zanemarena zanimanja i koliko je ključno slušati znanost i stručnjake. 

“Iako trenutno svjedočimo padu emisija stakleničkih plinova zbog mjera poduzetih za borbu protiv koronavirusa, nije izgledno da će to imati dugoročni učinak na globalno zatopljenje. Ne možemo si dopustiti da kad kriza prođe, odahnemo i vratimo se u ‘normalu’ jer je ‘normala’ značila iskorištavanje prirodnih resursa preko granica koje planet može podnijeti, uništavanje bioraznolikosti i guranje planeta u stanje sve dublje klimatske krize. Trebamo sustavna rješenja i korjenite dugoročne promjene. Trebamo zeleni oporavak i lidere koji su ga u stanju provesti”, poručuju iz Greenpeacea.  

‘Zelene’ vijesti iz Trogira

Povodom Dana planeta zemlje gradonačelnik Trogira Ante Bilić javlja kako je sanacija deponija pri kraju i prema trenutnoj situaciji, bit će gotova i prije ugovorenog roka.

„Do sada su odrađeni iskopi, hidrantska mreža, stari otpad prebačen, napravljeni brtveni slojevi tako da procijedne vode više ne idu u podzemlje te je izrađen sustav otplinjavanja. Preostali su još samo završni radovi. Ovim smo kupili mir po pitanju odlaganja otpada za narednih 4-5 godina. Iako nam je daleko od očiju, neuređeni deponij bio je problem i tempirana bomba. Sada je po svim standardima i nastavljamo njime upravljati na propisani način“.

ZADNJE OBJAVE