19 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRZbirka pjesama Ane Čagalj „U kolijevci tišine“ predstavljena Trogiranima

Zbirka pjesama Ane Čagalj „U kolijevci tišine“ predstavljena Trogiranima

Zbirka pjesama Ane Čagalj „U kolijevci tišine“ predstavljena je 19. siječnja u Gradskoj vijećnici. Događaj je organizirao Ogranak Matice hrvatske Trogir, a predstavili su je dr.sc. Danka Radić predsjednica ogranka, Nikola Šimić Tonin iz Hrvatskog književnog društva, Ogranak Zadar te sama autorica Ana Čagalj.

  • Pjesnički prvijenac Ane Čagalj, rodom iz Trogira, objavljen u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Trogiru 2017. godine pod naslovom Moje JA I već je ukazao da je riječ o izričaju kojim autorica na svoj način iskazuje zamjetnu zrelost i istančan osjećaj u iznošenju pjesničke riječi. Ona piše iskreno, jednostavno, doživljeno; njeno srce i razum odgovaraju jedno drugom rezultirajući čistom poezijom. To dokazuje i njezine druge zbirke pjesama Moje JA II, Moje JA III, Četiri priče (eseji u prozi) kao i ova koju večeras predstavljamo U kolijevci tišine koja je izdana u nakladi Hrvatskog književnog društva, Ogranka Zadar, što potvrđuje da je Ogranak Matice hrvatske u Trogiru prepoznao Anin talent i njezin poseban, moderan pjesnički izričaj. To njeno trasiranje puta k sebi isti tren je trasiranje i njena puta k nama, a oblici njena izričaja su dihotomnih značenja; njihov pojedinačni smisao ogleda se u općem i potvrđuje u općenitostima baš kao što njeno osobno, subjektivno iskustvo prerasta u objektivno postajući zajedničko, dakle i naše. Uostalom i mi kao i Ana iste životne situacije dijelimo, samo što je njen senzibilitet i osjetljivost na mijene i podražaje iz zbiljskog svijeta mnogo osjetljiviji; Ana pronicljivije zamjećuje i otkriva uspone i padove života (društva u cijelosti i pojedinca), njegove vrline i mane, prednosti i nedostatke, dobre i loše vibracije, punoću i uzlete, ali i svu njegovu ispraznost, površnost, zavodljivost, zamke…Zbirka Ane Čagalj “U kolijevci tišine” nastavak je kojim Ana dalje korača u svoja pjesnička ostvarenja, kazala je dr. sc. Danka Radić.
  • Izložena oluji života, opstajanja… svim kataklizmama koje se vješto poigravaju oko vječnosti, oko trajanja, Ana čvrsni. Vinula se iznad proročanstva o smrti, koje nije mrtvo, koje je i te kako živo kroz njenu poetiku, koju često dotiče i ne mrtvi. Odzvanja i zove poezijom, pjesmom….nesputana, i iskrena, slobodna i hrabra, van svih šablona i okvira, uokviruje se samo srcem koje nesebično dijeli. Poetsko je ime koje itekako treba zapamtiti i veseliti se svakome novome stihu, pjesmi, priči Ane Čagalj, kazao je Nikola Šimić Tonin.

Mlada autorica je čitala svoje stihove uz glazbenu pratnju Duje Ivića na klavijaturama. Ovim putem zahvalila je Gradu Trogiru što je imala priliku predstaviti zbirku u Gradskoj vijećnici, Turističkoj zajednici grada Trogira, lektorici Matildi Vukman, Ogranku Matice hrvatske Trogirdr.sc. Danki Radić na organizaciji događaja te na predstavljanju zbirke kao i Nikoli Šimiću Toninu na predstavljanju i divnom predgovoru.

Foto: IRM i Ogranak Matice hrvatske Trogir  

ZADNJE OBJAVE