18 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIR„Zazelenio“ se internet!

„Zazelenio“ se internet!

Desetljećima prije, televizija je dobila nadimak „prozor u svijet“, a sada živimo u vremenu u kojem internet briše sve granice među ljudima. Mogli smo dodati, na svu sreću. Dok silom prilika zbog koronavirusa moramo što je više moguće boraviti kod kuće i izbjegavati bliže kontakte s drugim osobama, čini se sve teže istovremeno paziti na zdravu prehranu. Kako nam jelovnik ne bi sve češće sadržavao jednolične ili konzervirane namirnice, odnosno da nam se na trpezi nađu i svježe salate, kuhano povrće, kao i razne vrste voća bez čekanja sa strahom u redu ispred dućana, pobrinuli se maštoviti pojedinci organiziranjem virtualnih tržnica.

Jedan od njih je i Trogiranin sa kaštelanskom adresom koji je otvorio Facebook grupu pod imenom „Tržnica Trogir“ uz komentar koji donosimo u cijelosti:

„Dragi članovi,
ovaj profil napravljen je s ciljem okupljanja većeg broja poljoprivrednika koji svoje proizvode dostavljaju u Trogir i okolicu (Čiovo, Seget, Vranjica, Marina). Nakon prikupljanja dovoljnog broja poljoprivrednika te zainteresiranih kupaca na profilu, napravit ćemo grupu namijenjenu nabavi i prodaji domaćih proizvoda te spajanju proizvođača direktno s kupcima na navedenim područjima.“

Dotičnog mladog gospodina smo kontaktirali, no skromno je odbio govoriti nešto više o sebi naglašavajući kako mu je najvažniji cilj ovom virtualnom tržnicom pomoći malim proizvođačima i poljoprivrednicima koji su u ogromnim problemima jer nemaju gdje plasirati svoje proizvode koji će time bezrazložno propasti. Naravno, cilj je pomoći i brojnim ljudima da dođu do zdravih namirnica bez dodatnog međusobnog kontakta radi opasnosti od zaraze koronavirusom.

Spomenutu Facebook grupu očito su prepoznali mnogi mještani gore navedenih područja jer broji sve veći broj članova. Uključite se i vi bilo da ste vlasnik nekog OPG-a ili potencijalni kupac.

Naglasit ćemo još da smo kontaktirali i mjerodavne u Gradu Trogiru te dobili informaciju kako sličnu akciju i oni imaju u vidu.

„Grad Trogir trenutno razmatra opcije kojima bi u okviru svojih mogućnosti pomogao malim proizvođačima, OPG-ovima kojima se poslovanje iznimno otežalo u uvjetima u kojima sad živimo. Ideja je okupiti ih sve i osigurati im mogućnost da svoje proizvode sigurno i lako distribuiraju te da nastave s poslovanjem. Nekoliko je mogućnosti za to, a u narednim danima ćemo ih predstaviti.“

Napisala Ana Rožić (novinarka Gradskog radija Trogir)

ZADNJE OBJAVE