15 C
Trogir
Petak, 16 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTITROGIRZavršila humanitarna manifestacija Trogir – grad od kamena i ljubavi obilježavanjem Međunarodnog...

Završila humanitarna manifestacija Trogir – grad od kamena i ljubavi obilježavanjem Međunarodnog dana volontera

Šestodnevna manifestacija Trogir – grad od kamena i ljubavi realizirana povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana volontera, a u organizaciji Udruge tjelesnih invalida TOMS završena je i sada se mogu samo sumirati dojmovi koji su za njom ostali.

Svi oni koji su posjetili barem jedno od brojnih događanja mogli su svjedočiti pozitivnom ozračju koje je vladalo tijekom cijelog održavanja. Poruke govornika nisu se samo urezivale u misli posjetitelja, već su i duboko dirale dušu provocirajući razmišljanja i traženje odgovora … i što sad napraviti, kako pomoći, kako se uključiti? 

Na sinoćnjem događanju povodom Međunarodnog dana volontera svoje su priče široj publici ispričali Tanja Tešija – voditeljica splitskog Volonterskog centra Udruge MI, Saša Šourek, dugogodišnja volonterka Udruge Most, koordinatorica u projektu Tete i barbe pričalice i Darko Veršić– donor matičnih stanica. 

Oni su govorili o svojim osobnim iskustvima u volonterstvu i značenju volonterizma u društvu. Na pitanje što je to što ih pokreće i motivira jednoglasno su odgovorili , to je taj osjećaj koji je neprocjenjiv i riječima se ne može opisati, ali opisali su ga i uspjeli na publiku „izliti“ emocije koja je vrlo intenzivno proživljavala svaku ispričanu priču, od one kako oraspoložiti teško bolesno dijete koje mjesecima leži u bolnici, nahraniti i zbrinuti beskućnika do one o doniranju matičnih stanica teško oboljeloj osobi od leukemije i spasiti joj život. 

Svaka priča emotivnija od emotivnije, svakog je posjetitelja ganula do suza, ali volonteri ne bi bili što jesu kada svoje priče ne bi „začinili“ i smijehom jer kod njih je sve pozitivno i prožeto toplinom tako da usprkos tužnim pričama smijeh uvijek mora pobijediti suze. Svaka od priča nadogradila je već i one prethodno ispričane na događaju pod nazivom Život s darovanim teškoćama, posvećene osobama s invaliditetom kada su i same osobe s invaliditetom, Mario Markovina i Mario Bebek te Jelena Baković i fra Zvonko Benković uključeni u život osoba s invaliditetom, svatko iz svog iskustva, predstavili život i življenje uz „darovane“ teškoće. 

Podsjećamo kako je organizator ove manifestacije Udruga tjelesnih invalida TOMS, a u suradnji i s potporom Grada Trogira, TZ Trogira, Muzejom Grada Trogira, Marisa centrom, restoranom Pašike te Dječjim vrtićem Trogir, Osnovnim školama Majstora Radovana i Petra Berislavića te Srednjom školom Ivana Lucića. Voditeljice programa ovih večeri bile su Anita Palada i Marina Trogrlić, a moderatorice Maja Maljković Zelalija i Ivana Mitar. 

Večeri su uljepšale svojim nastupom Amatersko kazalište Moreta, klapa Stivanja i Trogirski kanti. Scenski postav za ovo događanje osmislio je Vilim Halbarth. Cilj ove šestodnevne manifestacije Trogir – grad od kamena i ljubavi je prikupljanje sredstava za nabavu scala mobila, koji bi osobama s invaliditetom olakšao mogućnost kretanja po gradskim lokacijama.

Foto: Dino Čaljkušić 

{gallery}volonteri1{/gallery}

ZADNJE OBJAVE