21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRZavršena proslava 800. obljetnice osnutka prvog franjevačkog samostana na našim prostorima

Završena proslava 800. obljetnice osnutka prvog franjevačkog samostana na našim prostorima

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Miljenko Hontić i procesijom s relikvijama sv. Franje, ulicama grada Trogira, u petak, 19. listopada, završena je svečana proslava 800. obljetnice osnutka prvog franjevačkog samostana na našim prostorima i crkve Gospe od Anđela u Trogiru.

Svečanim euharistijskim slavljem, pod sv. Franje geslom „Braćo, sve vas želim dovesti u raj“, koje je predvodio fra Miljenko Hontić, izaslanik generalnog ministra franjevaca konventualaca, član Generalne kurije u Rimu i generalni asistent Reda franjevaca konventualaca za Srednju i Zapadnu Europu, i procesijom s relikvijama sv. Franje, ulicama grada Trogira, u petak, 19. listopada, u 18 sati, završena je svečana proslava 800. obljetnice osnutka prvog franjevačkog samostana na našim prostorima i crkve Gospe od Anđela u Trogiru.

Nakon što su relikvije sv. Franje donesene na oltar, u crkvu Gospe od Anđela, započela je, kao kruna svečanog događaja, sveta misa, koju je predvodio fra Miljenko Hontić. U svojoj je propovijedi kazao: „Sabrani danas u ime Gospodnje i slaveći veliku godišnjicu, od osnutka prvog Franjevačkog samostana i crkvice Gospe od Anđela, misli nas vode u one davne dane kada je sv. Franjo prije oko 800 godina, igrom slučaja, posjetio ove naše krajeve. Zanimljiv je taj Franjin posjet našoj Domovini. On ga sigurno nije planirao niti je mogao zamisliti da će se naći na ovoj strani Jadrana. No kao da je sam Gospodin htio poslati svojega slugu u ove naše krajeve s nekom posebnom nakanom. Znakovito je to! Jedina zemlja izvan Franjine domovine, osim one Svete zemlje, Kristove zemaljske domovine, koju je ovaj Svetac posjetio; jest Hrvatska. Kako to događanje protumačiti nego kao Božji dar našoj domovini i našemu narodu. Imajući pred očima te povijesne događaje, s radošću slavimo danas obljetnicu osnutka prvog franjevačkog samostana na našim prostorima, a ovaj put među nama je ponovno bar dio Franjinog tijela, imamo njegovu relikviju koja će ovdje trajno ostati na taj spomen. I to je veliki dar, posebno za one koji će dolaziti ovdje moliti njegov zagovor i pomoć u životu! Želja nam je da nas ta Franjina prisutnost ponovno oduševi i pomogne svima koji će ovdje doći da se još snažnije odluče biti Kristovi. Tako će Kristova ljubav i dobrota po nama moći oplemeniti i blagosloviti cijelu našu Domovinu, a to nam je posebno na srcu u ovim kriznim i teškim vremenima u kojima živimo“. Nadalje je istaknuo: „Kao što je Marija bila pozvana na suradnju u Božjem planu spasenja tako je i Franjo čuo Isusov poziv na suradnju u obnovi Crkve i svijeta ondašnjeg vremena. Dakle, njima je Bog, uputio jedan vrlo zahtijevan poziv, koji je gledajući ljudskim očima nadilazimo njihove sposobnosti i mogućnosti. No, znamo, Bogu ništa nije nemoguće! Ono što je bilo presudno da se taj Božji plan u njima i po njima ostvari jest njihova poniznost i spremnost još bolje reći, raspoloživost da Bog uđe i bude na prvom mjestu u njihovu životu. To je ono što ih povezuje i čini sličnima. Upravo ta njihova poniznost, spremnost i raspoloživost Božjim planovima prva je poruka danas i svakome od nas. Nemojmo misliti da se Bog obratio samo Mariji i sv. Franji da budu njegovi suradnici u povijesti spasenja. I nas Gospodin poziva da budemo njegovi suradnici, svaki u svome životnom okruženju i sa svojim sposobnostima, svojom naravi i karakterom. Nitko tu nije slučajno. Bog sa svakim od nas ima svoj plan i taj plan ima smisao”.

U nastavku svoje propovijedi fra Miljenko je kazao kako nam prava molitva pomaže da se trajno obraćamo Gospodinu, da mijenjamo svoj pogled na sebe i druge i na cijeli svijet. „U molitvi učimo sve gledati Božjim očima! Kroz molitvu se ispunjamo Božjom ljubavlju i postajemo sposobni ljubiti druge, svoju braću i sestre. Živeći zajedništvo s Bogom postajemo novi ili bolji bolje reći evanđeoski ljudi koji u ovaj svijet unose milosrđe, toplinu i ljubav te nadu i Božje djelovanje! Eto nam dakle treće i četvrte poruke ovoga susreta s Gospodinom preko BDM i sv. Franje. Pozvani samo na trajno obraćenje i djelotvornu ljubav i milosrđe, dopuštajući da Bog vodi naše misli, riječi i djela!” Potrebno je da se s povjerenjem i svim srcem predamo u službu Gospodnju, poručio je propovjednik. „Ne treba se dokazivati i oholiti, jer onda zatvaramo vrata Bogu. Samo onda kad poput Marije otvorimo svoja srca Bogu i svaki dan iznova kažemo: evo Službenice, evo Službenika tvoga i zaključimo s Marijom; neka bude volja tvoja, onda dopuštamo da Bog uđe u naš život i da po nama kao po njoj i sv. Franji čini velika i čudesna djela. Neka tako bude!“ – poručio je na kraju propovjedi fra Miljenko Hontić.

Nakon popričesne molitve, župnik don Stjepan Bodrožić, uputio je nekoliko riječi zahvale svim nazočnim vjernicima, državnim i crkvenim dužnosnicima, kao i svim institucijama, koji su na bilo koji način pridonijeli u organizaciji ove velike proslave, od visoke pokroviteljice Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture RH, Splitsko-dalmatinske županije i drugih darovatelja i sponzora, te je još jednom pozdravio i zahvalio Ivani Mujkić, zamjenici vukovarskog gradonačelnika i izaslaniku gradonačelnika Praga gospodinu Martinu Damešek i Marijani Peti, hrvatskoj zastupnici u Europskom Parlamentu, na njihovom dolasku. Posebno se zahvalio fra Damjanu Patrasku na donošenju relikvija sv. Franje, fra Stefanu F. Cecchina, predsjedniku Međunarodne papinske marijanske akademije u Rimu na sudjelovanju na simpoziju, fra Miljenku Šteki, provincijalu Hercegovačke franjevačke provincije, fra Anti Udovičiću, vikaru Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita i ostaloj nazočnoj braći svećenicima i redovnicima, te župnom zboru Gospe od Anđela i svim svojim župljanima na pomoći, a posebno Župnom, Pastoralnom i Ekonomskom vijeću, koji su darovali relikvijar za relikvije sv. Fanje. Potom je župnik uručio sliku „Gospe u Ružičnjaku“ rad Blaža Jurjeva Trogiranina, voditelju misnog slavlja fra Miljenku Hontiću, zatim je izmoljena zavjetna molitva Gospe od Anđela, te je krenula procesija ulicama župe grada s relikvijama svetog Franje, za vrijeme procesije čitala se meditacija o životu sv. Franje nakon procesije bio je blagoslov s moćima sv. Franje, koje je su za ovu prigodu darovane i donesene u župu, koje će ostati i biti trajni spomen na boravak ovog nam dragog sveca u Trogiru, uz sv. Franje misao vodilju „Braćo, sve vas želim dovesti u raj“.

U povodu ove velike proslave, od 15. do 17. listopada, u crkvi Gospe od Anđela, održala se i trodnevna duhovna priprava, koju su predvodili fra Kristijan Stipanović i fra Ante Vučković. U pripravi su sudjelovale sve franjevačke Provincije, s ciljem da se ujedine i povežu, sudjelovao je zbor Svete Obitelji, Sukoišan i župni zbor Svetišta Gospe od Pojišana, župni zbor sv. Franje iz Imotskoga, poljudska franjevačka mladež i poljudski župnik fra Tomislav Hrstić i njihov VIS ‘ABBA’, koji su održali i mali prigodni koncert.

Izvor:ika.hkm.hr

Foto: IRM

{gallery}svfranjo{/gallery}

ZADNJE OBJAVE