22 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRZapočela deveta po redu manifestacija ''Vridne ruke obale, zagore i škoja''

Započela deveta po redu manifestacija ”Vridne ruke obale, zagore i škoja”

U petak je prigodnim programom započela deveta manifestacija ”Vridne ruke obale, zagora i škoja” koja promovira kulturnu baštinu s ciljem očuvanja lokalnih identiteta.

Nakon nastupa Ženske klape Mindula, Trogiranima i brojnim turistima predstavili su se mladi članovi  KUD-a Kvadrilja.  Udruga Rašpin Jute svih je počastila domaćim fritulama i kolačima, a za subotu su najavili Trogirski marendin, kada će na Trgu Ivana Pavla II, s početkom u 10:30 sati promovirati domaća autohtona jela.   

Tradicionalno ovu manifestaciju organiziraju Grad Trogir i Turistička zajednica grada Trogira, a prvi put u sklopu nje održava se Festival Klapskih Majstora. 

Dvodnevni  je to festival, koji na spomen maestru Nikoli Bubli organizira udruga Trogirski Glazbenici, a započet će u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar u petak, 24. svibnja 2019. u 20:00 sati kada će o životu i djelu maestra Buble govoriti prof. Lidija Vladić Mandarić, koja je upravo završila s pisanjem monografije o našem prerano preminulom maestru i Frane Vugdelija.

Koncertni dio Festivala održat će se u subotu 25. svibnja na trgu Ivana Pavla II s početkom u 20:00 sati. Na glavnoj trogirskoj pjaci nastupit će pet muških klapa – Vinčace, Bošket, Kaleta, Žmul i Muraj te pet ženskih klapa – Dišpet, Ventula, Luše, Tamarin i Stivanja koje imaju zadatak a capella izvođenja dviju pjesama – jedne tradicionalne, a druge tradicionalne s trogirskog područja. O njihovoj uspješnosti sudit će stručni žiri u sastavu Duško Tambača, Jasminko Šetka i Ivo Lipanović.

U sklopu manifestacije ”Vridne ruke obale zagora i škoja” na rivi možete posjetiti Braniteljski sajam koji je otvoren do 4. lipnja, a na njemu brojni izlagači predstavljaju umjetničke zanate, tradicijske obrte i autohtona jela i pića.  

{gallery}vridneruke19{/gallery}

ZADNJE OBJAVE