38 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIZakon u pripremi, hoće li se zabrana rada nedjeljom ipak ukinuti?

Zakon u pripremi, hoće li se zabrana rada nedjeljom ipak ukinuti?

Neki trgovci se pitaju kako će plaće biti isplaćene, ako im se ne dopušta raditi. Već treću nedjelju trgovine i trgovački centri imaju zabranu rada. Oni veliki zbog toga se bune, jer se troškovi gomilaju. Dio ih prijeti otkazima i ustavnom tužbom. Na Ustavnom sudu već se nakupilo nekoliko zahtjeva za ocjenom ustavnosti ove mjere, a vladi je već stigao zahtjev da se očituje.

Denis Čupić, predsjednik udruge developera iz Hrvatske udruge poslodavaca kaže kako će višak ljudi biti između 15.000 i 20.000. 

“I nemojmo se zavaravati, taj višak će se već osjetiti u lipnju, jer nitko si ne može priuštiti luksuz da dva tri mjeseca radi s viškom, stvara si gubitke”, upozorava. 

Zabrana-ne, regulacija rada nedjeljom-da, kaže Čupić.

“Ako mi cijelo vrijeme govorimo o tome da se treba regulirati rad trgovine, što je s ostalim djelatnostima. Onda ajmo otvoriti raspravu i zatvoriti sve nedjeljom, jer svaka druga rasprava će pasti na ustavnom sudu”, napominje. 

Iz HUP-a su vladi uputili dva dopisa. Jednim traže ukidanje zabrane rada nedjeljom i ukidanje sata za dezinfekciju trgovine, a drugim predlažu ako se već mora braniti rad, da to bude ponedjeljkom kada prema analizi koju su proveli, kupci najmanje posjećuju trgovačke centre.

“Onog trenutka kada prijetnje bolesti više biti neće i socijalna distanca će biti olabavljena siguran sam da će i trgovački centri i trgovine ponovno početi raditi nedjeljom”, napominje ministar gospodarstva Darko Horvat.

Vlada je od Ustavnog suda dobila zahtjev za očitovanjem o mjeri zabrane, no na njega čini se neće odgovoriti jer smatraju kako vlada nema ništa s tom odlukom Stožera. U pripremi je zakon kojim će regulirati rad nedjeljom.

“Dat ćemo poslodavcima priliku da u međusobnim razgovorima i dogovorima dođu to konačnog zaključka koje trgovine i kada će nedjeljom raditi, taj rad nedjeljom plate minimalno 50% više od onoga što plaćaju u normalnom radnom danu”, otkriva ministar Horvat.

Poslušajte što su za Gradski radio Trogir o ovoj temi izjavili Trogirani

ZADNJE OBJAVE