31 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRZAHVATI NA RIBARNICI I TRŽNICI OSIGURALI BOLJE UVJETE RADA

ZAHVATI NA RIBARNICI I TRŽNICI OSIGURALI BOLJE UVJETE RADA

Nakon što je krajem prošle godine komunalna tvrtka „Trogir holding“ koja upravlja trogirskom gradskom tržnicom i ribarnicom riješila višegodišnji problem zadržavanja vode na podu ribarnice posebice za vrijeme kiša, prišlo se rješavanju nekih ključnih nedostataka i na obližnjem pazaru.

Alarm na ribarnici bilo je nevrijeme polovinom prosinca kada je ona potpuno poplavila. Prema riječima Frane Žižka, rukovoditelja Sektora posebnih djelatnosti pri Holdingu kojemu pripadaju ribarnica i tržnica voda je sukljala na sve strane i zadržavala se, pa se pokušavalo kako je rekao na sve načine otčepiti odvode, ali bezuspješno. Glavni uzrok tome bio je začepljenje oborinskog kanala na obližnjoj tržnici u koji se slijevaju vode i iz ribarnice. Naime, godine su učinile svoje, kanal se nije temeljito čistio, a i stabla na tržnici imala su veliki udio u tome jer im se korijenje s vremenom zaplelo u njega pa voda nije imala slobodan prolaz.

Kako bi se taj problem riješio bila je prijeko potrebna sanacija cijelog oborinskog kanala dugog tridesetak metara. Posao je vrlo brzo obavljen, a vrijednost radova iznosila je tridesetak tisuća kuna. Tako su konačno poplave na ribarnici “prošlo svršeno vrijeme“, pa čak i kada „lijevaju“ najveće kiše kao što su bile one nedavno. Odahnuli su ribari i kupci. Prvi su nam kazali kako su sada zadovoljni te da ih raduje što mogu idućih godina biti mirni, a ne kao do sada borit se s poplavama i objašnjavati kupcima gdje će zgaziti da se ne smoče.

Zahvat na ribarnici veli Žižak spada u prvu fazu programa objedinjene sanacije nje i tržnice koju provodi Holding. Druga faza odnosi se na samu tržnicu, a započela je ocrtavanjem linija ispred štandova koje točno označavaju površinu ugovorenog zakupa. Nastavila se sanacijom oborinskog kanala na mjestu gdje je bila stara kamenica.

  • Ostavljen je njezin jedan dio koji je lijepo uređen te obojan u  bijelo na kojemu se može točiti voda, a drugi dio površine je iskorišten za postavljanje spremnika za prikupljanje i razvrstavanje otpada. Riječ je o papiru, plastici, drvu i bio otpadu. Spomenuti radovi stajali su 20 000 kuna, napominje Žižak.
  • U trećoj fazi koju planiramo završiti do Uskrsa sanirat će se sve neravnine na tržnici između kioska te ispred i iza banaka koje su nastale zbog „probijanja“ korijenja od stabala. Postavit će se nova podloga od betona tako da će pod biti izjednačen na cijeloj tržnici, i građani više neće posrtati preko izbočina, dodao je.

Doznajemo kako su krajem prošle godine organizirana dva sastanka s Cehom obrtnika na tržnici na kojemu je zakupcima predstavljen program rada na njoj u ovoj godini te način naplate i gospodarenja otpadom.

  • Nabavit ćemo još jedno komunalno vozilo posebno za tržnicu za prikupljanje otpada, jer ćemo u ovoj godini što se tržnice tiče najveću pozornost posvetiti prikupljanju tamošnjeg otpada i njezinoj čistoći. Ne treba naglašavati kako je ona ogledalo grada. Dogovoreno je kako će u turističkoj sezoni WC raditi svaki dan i vikendom od 7 do 22 sata, što ranije nije bio slučaj, pa smo uvažili tu iznesenu primjedbu. Tržnica će se u sezoni prati tri puta mjesečno-svakih deset dana, što se također nije radilo dosada. Gradonačelnik Bilić i predsjednik Uprave Holdinga Kukoč dogovorili su s DVD-om kako će im oni pripomoći u pranju, pojašnjava Žižak.

Inače, valja podsjetiti kako je prošle godine rad tržnice organizacijski objedinjen, sve djelatnosti na njoj što uključuje čišćenje, naplatu i odvoz otpada pripadaju jednom Sektoru, a to je Sektor posebnih djelatnosti. Njegov voditelj Frane Žižak smatra kako će se na taj način poboljšati efikasnost rada.

Suradnju s Cehom obrtnika je pohvalio, a na spomenutom sastanku dogovoreno je kako će se zajednički sastanci organizirati najmanje četiri puta godišnje, po potrebi i više puta.

Trogirska tržnica, odnosno cijeli sklop pazara i ribarnice koji dijeli samo cesta je nešto posebno. Tako bar kažu oni koji posjećuju UNESCO-ov grad, poglavito ljeti turisti kojima ona pruža pravi ugođaj Mediterana. Ona je potvrđeno njihovo kultno mjesto, što kazuje to da je najprije fotografiraju, a onda na njoj kupuju raznolike proizvode od sezonskog voća i povrća, sušenih smokava i rogača do maslinovog ulja, aromatiziranih rakija, različitih vrsta meda, pekmeza, likera, vina… Njezina povijest duga je više od dva stoljeća, a to je dug vremenski period u kojemu su ispričane mnoge priče o tamošnjim događanjima. Jednostavno ona je mjesto na kojemu su se brižno čuvale, a i danas se čuvaju najskrivenije trogirske tajne. Trajno s toga mjesta dolaze sve važne i sporedne gradske informacije. Ona je jednom riječi gradska osobna karta.

Ozbiljno je shvatila to aktualna vlast na čelu s gradonačelnikom Antom Bilićem te Uprava „Trogir Holdinga“ na čelu s predsjednikom Danijelom Kukočem. Holding ovim najnovijim uređenjem sklopa tržnica-ribarnica nastoji taj prostor oplemeniti, učiniti ljepšim, funkcionalnijim do onog cjelovitog rješenja, a to je temeljito osmišljavanje i uređenje lokacije. Potvrdio je to prvi čovjek Holdinga Danijel Kukoč.

  • Sve poduzimamo kako bi način rada na tržnicu učinili boljim i funkcionalnijim, tako da zakupcima odnosno prodavačima, te kupcima uvjeti budu ljepši. Naglasak smo stavili na održavanju tržnog reda, ali i sakupljanju otpada, jer je gospodarenje otpadom ono što želimo usavršiti na cijelom gradskom području, pa tako i na tržnici. To će biti jedna od tema na sastanku kojega ću uskoro organizirati s tamošnjim obrtnicima i predstavnicima prodavača na bancima, kako bismo spremno dočekali turističku sezonu. Naime, želio bih istaknuti kako sada uređujemo da svi budu zadovoljni i te prostore tržnice i ribarnice moramo zajednički održavati do onog konačnog rješenja kada će se osmisliti i realizirati neke njihove nove vizure, istaknuo je čelnik Holdinga Kukoč.

Prema informaciji koja stiže od gradonačelnika Bilića uskoro bi se trebao raspisati arhitektonski natječaj za uređenje područja od Solina do autobusnog kolodvora, kojemu pripada i spomenuti prostor, koji će definirati sadržaje na toj dionici te odrediti kako će oni trajno izgledati u budućnosti.

GORDANA DRAGAN 

Foto: Trogir holding

ZADNJE OBJAVE