26 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIZAHUKTAVA SE SEZONA U MARINI

ZAHUKTAVA SE SEZONA U MARINI

I dok se turistički djelatnici u Marini, najzapadnijoj općini Splitsko-dalmatinske županije nadaju kako će im špica sezone biti možda i bolja od rekordne 2019. u Turističkoj zajednici zadovoljni su ostvarenjima u ovogodišnjih prvih šest mjeseci.

Prema izjavi direktorice Ive Dvornik u tom razdoblju zabilježeno je 6716 dolazaka, što je u usporedbi s istim razdobljem lani povećanje od 86,35 posto. I što se tiče broja noćenja kaže Dvornik vidljiv je porast od 107,28 posto u odnosu na prošlu godinu.  

Marina sa svojim priobaljem – naseljima: Vinišće i Sevid turistička je destinacija poželjna za obitelji koji se više dana žele  tamo odmarati i uživati u čistom moru i suncu. Prirodne i netaknute plaže i uvale  zasigurno tome idu u prilog. Stoga i ne čudi da je prosječno trajanje boravka  više od sedam dana.

Inozemni turisti koji se godinama vraćaju prednjače u odnosu na domaće koji  su u prvom polugodištu “podbacili” za tri posto u odnosu na prošlu godinu kada je još trajala COVID pandemija. Stranci su pokazali koliko im je marinska rivijera mjesto za uživanje s obzirom da ih je čak 93 posto bilo više od početka siječnja do kraja lipnja.

 U strukturi gostiju na prvom  mjestu su Poljaci, potom Nijemci, a treće mjesto zauzimaju gosti iz Češke. Domaći su na ljestvici  osmi, a slijede ih Slovenci te Skandinavci. Početak srpnja startao je s istom strukturom.

Cjelodnevni šušur u staroj marinskoj jezgri s prepunim štekatima, te u lučici Agana, a posebice atmosfera u večernjim satima kada se na trgu održavaju manifestacije “Marinskog ljeta” nagovještaj su kako će se sezona tek zahuktati  te da  bi na njezinom kraju iznajmljivači i ugostitelji zadovoljni mogli trljati ruke. Valja spomenuti da su velika očekivanja i od  ostvarenja u zaleđu Marine gdje su u proteklih nekoliko godina niknule luksuzne vile s bazenima, koje po izgledu nište ne zaostaju od onih u priobalju. Seoski turizam sve više uzima maha, a domaća spiza s autohtonim jelovnicima sve više je u ponudi.

GORDANA DRAGAN

Foto: Marinski list, kronika Općine Marina (MARINSKA BITKA 2022. – U subotu, 9. srpnja, sa mimohodom povijesnih postrojbi u 19:30h započela je manifestacija uprizorenja Marinske bitke 1657. U prikazu bitke sudjelovali su članovi povijesnih postrojbi “Marinke i Marinci”, KUU “Andrija Matijaš Pauk”, Veterani Domovinskog rata Općine Marina, DVD Marina, SRU Marinci, Kliški Uskoci, Vranski vitezovi, Šibenska Gradska straža, FD “Kumpanija” Vela Luka i “Vitezovi kralja Zvonimira” iz Knina, a cijeli događaj i prikaz same bitke uveličali su glumci Joško Ševo, Ana Uršula Najev, Stjepan Eugen Višić i drugi. Cijela manifestacija začinjena je plesom od boja FD Kumpanija iz Vele Luke i velikim koncertom Guliana & Diktatora.)

ZADNJE OBJAVE