12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRZagrijte mišiće, obrišite prašinu sa svojih bicikala, obnovite sportsku opremu - u...

Zagrijte mišiće, obrišite prašinu sa svojih bicikala, obnovite sportsku opremu – u srpnju Trogir Outdoor festival

Popuštanje mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, kao i sve topliji i sunčaniji dani izmamili su mnoge od nas u šetnju i vožnju biciklom.

Biciklizam je sve popularniji sport kao i ugodan način druženja i rekreacije za sve dobne skupine. Njegove dobrobiti teško je nabrojati: bolja cirkulacija i rad srca, gubitak neželjenih kilograma, a ekološki aspekt ne treba posebno ni naglašavati. Radi njegovog populariziranja, u nekim gradovima proglašen je mjesec bicikliranja; u Beču je to ožujak, u Zagrebu svibanj…

Također, u mnogim državama i gradovima, bicikli su sve češći način prijevoza, a mogao bi to postati trend i u Hrvatskoj, pogotovo zbog situacije s koronavirusom kada je poželjno izbjegavati bliski kontakt što je u javnom prijevozu teže izvedivo.

Trogir i njegova okolica poznati su po svojim biciklističkim stazama i utrkama. Naprimjer, tu je biciklistički klub “Kairos“ i utrka 2Islands On 2Wheels, a radi Tour of Croatia snimke iz Trogira, Okruga i šire okolice su obišle svijet itd …

Između ostalog, moramo spomenuti i Trogir Outdoor festival koji je, čim je startao prije dvije godine, privukao zavidan broj sudionika i zanimanje javnosti, a uključivao je natjecanja u trailu i triatlonu dok je sljedeće godine dodana utrka na popularnim SUP-ovima.

Zbog spomenute situacije s koronom otkazana su brojna događanja, festivali, ali s mjerama se ipak pomalo počelo popuštati. Iako je još pod upitnikom, ovogodišnji Trogir Outdoor festival zasad nije otkazan, nego odgođen, a mogući novi termin održavanja mogao bi biti u srpnju. Hoće li biti potrebno mijenjati njegovu formu, kao i o daljnjem populariziranju biciklizma u Trogiru  porazgovarali smo s dogradonačelnikom Trogira Viktorom Novakom koji je ujedno i sam veliki ljubitelj sporta i sudionik Trogir Outdoor festivala.

-Ove godine je Trogir Outdoor festival bio isplaniran u još većem obujmu i trebao se održati 30. i 31. svibnja, nažalost zbog pandemije to smo morali odgoditi. Inicijalni datum bi trebao biti sredinom srpnja. S obzirom da imamo triatlon utrku, upali smo u Prvenstvo Hrvatske i čekamo od Hrvatskog triatlon saveza potvrdu datuma te krećemo u organizaciju 3. Trogir Outdoor festivala koji bi se trebao odvijati 11. i 12. srpnja – potvrdio nam je Novak.

Poslušajte razgovor u cijelosti …

Piše: Ana Rožić

ZADNJE OBJAVE