13.1 C
Trogir
Nedjelja, 25 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI ŽUPANIJA ZABRINJAVAJUĆE:Plastike ima u školjkama, ribi, pivu, čak i u soli: Jeste li...

ZABRINJAVAJUĆE:Plastike ima u školjkama, ribi, pivu, čak i u soli: Jeste li znali da tjedno pojedete jednu kemijsku olovku?

Plastiku jedemo, a da toga nismo ni svjesni

Zalogaj školjki i gutljaj piva. Sve to začinjeno s malo plastike. Ima je čak u soli, a najveći izvor te nevidljive opasnosti koju unosimo u tijelo je voda – ona u boci, ali i iz slavine. Na tjedan pojedemo plastike koliko sadrži kreditna kartica.

Ona je u svima nama jer lako pronađe put do tanjura. Tako na tjedan pojedemo 5 grama, na mjesec 21, a na godinu čak 250 grama plastike, a da je ni ne vidimo. Pokazalo je to istraživanje jedne od vodećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode.  

“Plastika nakon što je dospjela u okoliš ostaje dugo, pretvara se u sitne komadiće i kad su ti komadići sitniji od 5 mm, ulazi u naš hranidbeni lanac”, objašnjava Petra Počanić,WWF Adria.

Osam milijuna tona plastike na godinu završi u moru. Vrećice i boce se raspadaju na sve manje i manje čestice, a ta mikroplastika je za ribe i školjke koje naposljetku završe na tanjuru neizbježna neizbježna. Jedemo njih, ali i mikroplastiku. 

“Taj podatak je svakako zabrinjavajuć i s aspekta toksikologije i iz aspsekta štetnosti za zdravlje. Uz to su pronađeni podaci da su na toj plastici pronađeni ostati escherichije coli i drugih bakterija koje se tu znaju priljepiti. Ranije studije su pokazale na štakorima da mogu biti kancerogene”, kaže Nenad Bratković, nutricionist.

Morske dubine koje su nedostupne čovjeku, postale su dostupne plastici, kažu oni koji more poznaju najbolje.

“Bilo gdje da zaronite i ako pogledate u krugu od 10 metara oko sebe sigurno ćete nešto vidjeti, od krupnog otpada do mikroplastike. Problem postaje sve veći što je plastika manja”, kaže Goran Čolak, hrvatski rekorder u ronjenju na dah.

Problem je sveprisutan, ali postoje velike regionalne razlike. Dvostruko više plastičnih čestica ima u vodi SAD-a i Indije, nego u Europi. 

“Promjene trebaju doći kako od potrošača koji mogu utjecati na svoje navike, ali i savjesnim političkim odlukama. Mikroplastiku konzumiramo gotovo svugdje i svakodnevno, nitko nije pošteđen”, kaže Počanić.

Na tjedan pojedemo 2000 komadića mikroplastike, odnosno jednu kemijsku olovku. To su male čestice do pola centimetra gotovo nevidljive, ali opasne i za nas i za okoliš.

Da u moru ne bude više plastike nego ribe, Europski parlament je odlučio 2021. zabraniti barem jednokratnu plastiku. 

Izvor: vijesti.rtl.hr

 

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....