10 C
Trogir
Petak, 2 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTIZA GODINU DANA NOVOIZGRAĐENI NOGOSTUPI POVEZIVAT ĆE TROGIR I SEGET SVE DO...

ZA GODINU DANA NOVOIZGRAĐENI NOGOSTUPI POVEZIVAT ĆE TROGIR I SEGET SVE DO HOTELA “MEDENA”

Do kraja lipnja bit će završeni radovi na rekonstrukciji županijske ceste ŽC 6133, odnosno Ulice hrvatskih žrtava u Segetu Donjem, započeti u listopadu prošle godine. Nositelj te investicije vrijedne oko 10,5 milijuna kuna je Županijska uprava za ceste Split, a kao suinvestitori pridružili su se Vodovod i kanalizacija Split (fekalna kanalizacija i vodovod) i Općina Seget (javna rasvjeta). Ukupna duljina trase s odvojcima koja se rekonstruira je oko 1350 metara. Posao je povjeren zagrebačkoj građevinskoj tvrtki “Strabag d.o.o.”, a stručni nadzor nad radovima vrši tvrtka Sting d.o.o., iz Splita.

Ta cesta koja se proteže od granice s Trogirom do zgrade općinske uprave i raskrižja koje vodi prema Vlaškoj zbog nedostatka nogostupa desetljećima je bila svrstana u kategoriju izuzetno opasnih za pješake te majke s kolicima i djecu jer su morali hodati uz sam njezin rub izloženi vozilima koji upravo na toj dionici nisu štedjeli na brzini. Stoga je često bila poprište saobraćajnih nesreća, a bilo je i smrtnih slučajeva. Budući da je Seget prepoznatljiva turistička destinacija poseban kaos je bio tijekom sezone. Valja spomenuti kako njome unatoč obližnjoj zaobilaznici prolaze sve vrste vozila u pravcu Šibenika, a poseban problem stvaraju teretni kamioni. Kombinacija pješaka i takvih vozila ulijevala je paničnu bojazan.

  • Glavni cilj zahvata je rekonstrukcija prometnice s izgradnjom nogostupa. Dotrajala kolnička konstrukcija se u potpunosti rekonstruira kako bi mogla prihvatiti sve veće prometno opterećenje. Uz cestu se grade nogostupi s obje strane, širine 2 do 2,5 metra. Gradi se i nova oborinska kanalizacija, kako bi se riješio dugogodišnji problem plavljenja ceste za vrijeme obilnijih kiša, kazuje Hrvoje Balić, voditelj službe za građenje pri ŽUC-u.
  • Raskrižje s Ulicom Konacvine koja vodi prema mjesnom groblju se također rekonstruira u T raskrižje, te će biti preglednije i sigurnije nego prije. Rekonstruira se i raskrižje s Putom Vlaške, koje će također biti preglednije i sigurnije. Na dionici oko raskrižja Ulice hrvatskih žrtava i Puta Vlaške gradi se i nova fekalna kanalizacija  te su se u nju položile nove vodovodne cijevi. Izvode se i priključci objekata uz cestu na postojeću i novu kanalizaciju. U tijeku radova, pridružio se i HEP, koji polaže nove kablove kako bi se ukinula zračna mreža na većini trase. Nove instalacije polaže i HT, budući da su i oni svoju mrežu vodili zrakom (preko postojećih drvenih stupova javne rasvjete i HEP-a). Do danas je izgrađena oborinska kanalizacija, izgrađena je većina nogostupa, postavljeno je 50-ak novih stupova za javnu rasvjetu, HEP je položio svoje instalacije, HT je položio većinu svojih instalacija. Početak asfaltiranja nosivog sloja asfalta na većini trase planiran je 1. lipnja. Oko 10. lipnja planirano je asfaltiranje nogostupa, a oko 20. lipnja planirano je asfaltiranje završnog sloja asfalta, pojašnjava Balić.

Doznajemo kako je imovinsko-pravne odnose na trasi rješavala Županijska uprava za ceste te da je na njih utrošeno oko 980.000 kuna za otkup zemljišta i poboljšice.

  • Seget ovom rekonstrukcijom dobiva modernu i sigurnu prometnicu kroz središte mjesta, s obostranim nogostupima, zelenim otocima (ispred općine i kod ulaza u groblje) s javnom rasvjetom i svim komunalnim instalacijama. Nakon završetka radova,  taj dio Segeta Donjeg će biti neprepoznatljiv po novom  izgledu. Na području Segeta  nedavno je završena izgradnja nogostupa na dionici prema hotelskom naselju “Medena”, a sanacija kolnika čeka izgradnju fekalne kanalizacije u sklopu EU projekta “Aglomeracija Kaštela-Trogir”. Na jesen ŽUC je planirao početak radova na rekonstrukciji dionici županijske ceste ŽC 6133, odnosno Ulice kardinala Alojzija Stepinca u Trogiru, dionice od trogirske ribarnice do granice Trogira i Segeta. Iduće godine u ovo vrijeme centar Trogira preko Segeta Donjeg, do hotelskog naselja “Medena” bit će povezan nogostupom, a najveći dio kolnika će biti u potpunosti obnovljen, zadovoljno je zaključio Hrvoje Balić.

Segetski načelnik Ivo Sorić tvrdi kako je Općina realizaciju toga projekta iščekivala četiri godine, otkada je za njega ishođena građevinska dozvola.

  • Na zadovoljstvo nas dužnosnika u Općini, a prije svega na zadovoljstvo naših građana radovi su započeli lani u listopadu. Ta prometnica jedna je od žila kucavica jer se u njezinoj neposrednoj blizini nalaze Osnovna škola i Dječji vrtić, stoga ju je bilo neophodno urediti i učiniti sigurnijom za sve sudionike u prometu, posebno za školsku i predškolsku djecu, kao i brojne turiste koji borave u općini. U toj investiciji Općina je sudjelovala s milijun kuna, rekao je Sorić.

GORDANA DRAGAN

Foto: AL

ZADNJE OBJAVE