22 C
Trogir
Utorak, 27 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTIVRT PODRUČNE ŠKOLE VRSINE U UTRCI ZA JOŠ JEDNO PRIZNANJE NAJLJEPŠEG U...

VRT PODRUČNE ŠKOLE VRSINE U UTRCI ZA JOŠ JEDNO PRIZNANJE NAJLJEPŠEG U HRVATSKOJ

Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove godine pozvali su sve vrtiće, osnovne i srednje škole te srodne odgojno – obrazovne ustanove za djecu i mlade u Hrvatskoj da se jave na natječaj „Najljepši školski vrtovi 2021.“ koji je otvoren do 15. travnja.

Na taj natječaj prijavila se i Područna škola Vrsine u općini Marina koja je još u travnju 2003. godinama zapušten prostor uokolo škole uredila u prekrasno botaničko okruženje. Vrt je projektirala tamošnja učiteljica Dijana Rinčić, osmislivši da se na zapadnom njegovom dijelu zasadi ukrasno bilje, a na istočnom ljekovito. Već u lipnju iste godine zasađen je i mali maslinik posvećen trećem pohodu pape Ivana Pavla II Hrvatskoj.

Nije trebalo dugo čekati da ta prekrasna oaza godinu dana nakon nastanka dobije prvo priznanje za lijep novoutemeljeni mediteranski školski vrt. Drugo zavidno priznanje školi stiglo je 2007. za izuzetno uspješno sudjelovanje u projektu, a 2009. nagrada za najljepši školski vrt u kategoriji područnih škola.

Na krilima parole učiteljice Rinčić: „Na škrtom terenu, u borbi protiv suše, leda, tuče neka raste i cvjeta ovaj mali školski vrt!“ učenici škole, ali i brojni posjetitelji raduju se svakoj tamošnjoj biljci.

Kako doznajemo od učiteljice Rinčić od lipnja 2014. u vrtu se održava svehrvatska manifestacija „Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma RH“, a tijekom tjedna održava se niz kreativnih radionica i stručnih predavanja.

U studenom 2014. u povodu dvadesete obljetnice spomenutog projekta priznanja su zaslužili i voditelji i ravnatelji koji su se istaknuli svojim radom, a njihovi vrtovi bili su pobjednički. Među nagrađenim bila je i voditeljica školskog vrta Vrsine Dijana Rinčić. Ona je također i 2016. dobila diplomu za izuzetno lijepo uređenje vrta i okoliša na natjecanju 10 najljepših vrtića i 10 najljepših škola. Na svečanosti „Najljepši školski vrtovi“ koja se održala u studenom 2017. na Prisavlju vrsinskoj školi otišlo je priznanje zaoriginalnu ideju u školskom vrtu. Riječ je o kamenoj kućici koja se nalazi u školskom masliniku kao  spomen na sve vrsinske težake.

Valja istaknuti kako godišnje taj školski vrt posjeti više od 200 posjetitelja. U njemu se realiziraju različiti oblici terenske nastave (priroda kroz različita godišnja bilja, ljekovito bilje, mediteransko bilje).

GORDANA DRAGAN

Foto: Područna škola Vrsine

ZADNJE OBJAVE