15.5 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI ŽUPANIJA Vlada konačno odlučila pomoći otočanima: osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama...

Vlada konačno odlučila pomoći otočanima: osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju besplatan pomorski prijevoz izmjena zakona

Izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, koje je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru, proširuje se skupina korisnika besplatnog prijevoza i na osobe s invaliditetom te djecu s poteškoćama u razvoju.

Besplatni prijevoz ostvarivale bi osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, ratni vojni invalidi sa 100 posto tjelesnog oštećenja, te osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 posto i gluhoslijepe osobe sa 100 posto tjelesnog oštećenja. U tu skupinu spadaju i osobe s invaliditetom kojima je utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je i kako zakonske izmjene omogućuju i obavljanje javnog prijevoza na državnim linijama namjenski građenim brodovima u vlasništvu Agencije za obalni linijski pomorski promet, koji bi se kao takvi mogli graditi sufinanciranjem sredstvima EU.

Također, daje se ovlast Agenciji za obalni linijski pomorski promet za obavljanje kontrole korištenja otočne iskaznice radi sprječavanja zloupotrebe, te se propisuju prekršajne odredbe za slučajeve zlouporabe prava na povlašteni prijevoz.

Predložene izmjene upućene su u hitnu saborsku proceduru radi osiguranja prava na besplatan pomorski prijevoz osjetljivim kategorijama našega društva, i to osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju, koje dosad nisu bile u potpunosti obuhvaćene niti jednom kategorijom putnika kojima se odobrava povlašteni prijevoz temeljem odredbi postojećeg zakona, naglasio je je ministar.

Posebno je istaknuo da su u izradi zakonskog prijedloga sudjelovali predstavnici 30-ak udruga osoba s invaliditetom, među kojima i predstavnici udruge Brački pupoljci, kao i Savez osoba s invaliditetom Hrvatske te druga nadležna tijela.

Izvor: Slobodna Dalmacija

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....