11 C
Trogir
Četvrtak, 1 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAVjernici uz pjesmu i suze ispratili relikviju svetog Leopolda Mandića iz Splita

Vjernici uz pjesmu i suze ispratili relikviju svetog Leopolda Mandića iz Splita

Dugotrajnim pljeskom i pjesmom “Rajska Djevo, kraljice Hrvata” vjernici su, sa suzama u očima, u ponedjeljak ujutro, nešto prije 9.30 sati, ispratili relikviju svetog Leopolda Bogdana Mandića iz svetišta Gospe od Pojišana.

– Prati nas Leopolde na svim našim životnim putevima! – poručio je svećenik dok su volonteri humanitarne organizacije Zeleni križ iz Padove ukrcavali maleni sarkofag u vozilo, krenuvši iz svetišta praćeni pogledima nadbiskupa monsinjora Marina Barišića i mnoštva vjernika.

Tijekom čitave noći, na tisuće i tisuće ljudi bdijelo je na Pojišanu, čekajući strpljivo red kako bi ušli u crkvu i maramicom dotaknuli relikviju. 

Oni koji to nisu uspjeli zbog velike gužve, svećenici su umirivali kako nije važno dotaknuti relikviju, već u srcu uputiti Gospi molitvu po zagovoru svetog Leopolda. 

Baš kao što je i sveti Leopold posvetio svoj život ispovijedajući druge, tako su i na Pojišanu svećenici obavljali ispovijed posvuda oko crkve slijedeći primjer tog neobičnog sveca.

– Puna sam emocija. Sinoć sam bila ovdje do 1 iza ponoći, a jutros sam stigla ponovno, prije 8. Uspjela sam ući u crkvu i presretna sam. Bila sam lani i u Zagrebu, ali za mene je svaki susret novo iskustvo, nove emocije. Od ovog lebdim cijelu godinu. Imam osjećaj da sam dobila novu snagu. kada vidite sve te ljude koji su dočekali relikviju, proveli cijelu noć tu, onda vas preplavi istinska sreća. Ovaj događaj zaista je puno donio svima nama – na ispraćaju srećemo gospođu Željku Kozić u društvu prijateljice. 

Njih je, kao i mnoge druge vjernike, osvojio ovaj fratar kapucin koji i 75 godina nakon svoje smrti tješi i liječi slomljena srca, dajući im novu snagu.

Relikvija sveca otputovala je u kapucinsku crkvu Gospe Lurdske u Rijeci gje je ovaj svetac boravio 1923. godine. Tijelo će u tamo ostati do utorka 19. rujna kada će u Padovu krenuti u 14 sati.

Izvor: Slobodna Dalmacija

ZADNJE OBJAVE