22 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAVelike emocije u Tučepima: Cocina statua teška 180 kilograma rasplakala udovicu Janju,...

Velike emocije u Tučepima: Cocina statua teška 180 kilograma rasplakala udovicu Janju, na svečanost došao i Bandić, ‘On nas gleda s neba!’ kliktao je Vetma

 

“More li”, orilo se u Tučepima Gornjim na blagdan svetoga Ante, nezaboravni hit koji je pokojni Vinko Coce pjevao za života. Pitate li Tončija Kurilja Jabuku, Cocina velikog prijatelja, “more li?”, bez krzmanja odgovorit će: “more!”.

Da, onoga Jabuku koji je Vinku Coci olakšao zadnje dane bolničkog liječenja jer mu je kupio specijalni, skupi medicinski krevet, i Jabuku koji je Coci u čast dao izraditi metar visoku i 180 kilograma tešku skulpturu (koliko je otprilike i velikan Coce težio!) od bijeloga bračkoga kamena.

Postavio ju je u svoj velebni ugostiteljski objekt – hacijendu u okolici Makarske, točno pokraj stola za kojim je pokojni Vinko najradije sjedio.

Na skulpturi je nekoliko mjeseci radio akademski kipar Ivo Đuka, a predstavlja stilizirano ostvarenje najčešće pjevačke poze trogirskoga slavuja koji je prerano “partija”. No, što se tiče Jabuke i njegova društva, goleme horde štovatelja lika i djela pokojnoga Coce, on – nije pokojni.

Vinko još živi među nama, i zauvijek će živjeti, u emotivno nabijenom govoru prigodom otkrivanja skulpture kazao je voditelj konferanse, pjevač Nenad Vetma.

– Ovo se događa jednom u životu. Okupili smo se na Svetoga Antu, ali zapravo je ovaj dan u kojemu svira desetak muzika posvećen našemu Vinku Coci! On nas gleda s neba – kliktao je Vetma, koji je nakon otkrivanja zapjevao i pjesmu Milivoja Balića posvećenu također Coci, “Ne umire pisma”.

Inače je nositeljica istoimenog CD-a, a skupa s klapom Trogir – u kojoj pjevaju Cocin brat Duje i nećak Ivo – otpjevana na lanjskom Opuzen festu.

Posebno dirljiv bio je još jedan trenutak, onaj u kojemu su statuu Vinka s ugraviranim stihovima “Kada umren umotan u bilo” na postolju, naizmjenično uplakani grlili udovica Janja Coce, brat Duje i pjevač Vetma. Ipak, uskoro se opet zaorila pjesma Vinku u čast, a teško je nabrojiti tko je sve muzicirao: TS Fijakeri iz Osijeka, bend Crescendo iz Senja, Versi iz Metkovića, TS Gazde i još nekoliko tamburaških i klapskih formacija, uključujući i mini koncert, uz Vetmu, Joška Čaglja Jole, koji je pristigao na feštu u večernjim satima.

Isto tako je teško nabrojiti tko je sve feštao Coci u čast kod Jabuke: uz Milana Bandića, novog starog gradonačelnika Zagreba, koji je zbog mise u Sesvetama otišao dosta rano iz Tučepa, tu su bili general Rahim Ademi, poduzetnik Gabrić Jambo, Josip Stojanović Jolly i šef “Konstruktora” Žderić, glumac Enes Bešlagić, pjevači Mate Bulić, Alen Nižetić, Nera Ban, Dundo iz “Trija Gušt”, automobilski šampion s nedavno osvojena još dva trofeja Ante Alduk, i mnogi drugi viđeni gosti iz Hrvatske, ali i Italije, Turske i Austrije.

Izvor: Slobodna Dalmacija 

 

ZADNJE OBJAVE