16.1 C
Trogir
Subota, 5 prosinca, 2020
Naslovnica VIJESTI ŽUPANIJA Velike emocije u Tučepima: Cocina statua teška 180 kilograma rasplakala udovicu Janju,...

Velike emocije u Tučepima: Cocina statua teška 180 kilograma rasplakala udovicu Janju, na svečanost došao i Bandić, ‘On nas gleda s neba!’ kliktao je Vetma

 

“More li”, orilo se u Tučepima Gornjim na blagdan svetoga Ante, nezaboravni hit koji je pokojni Vinko Coce pjevao za života. Pitate li Tončija Kurilja Jabuku, Cocina velikog prijatelja, “more li?”, bez krzmanja odgovorit će: “more!”.

Da, onoga Jabuku koji je Vinku Coci olakšao zadnje dane bolničkog liječenja jer mu je kupio specijalni, skupi medicinski krevet, i Jabuku koji je Coci u čast dao izraditi metar visoku i 180 kilograma tešku skulpturu (koliko je otprilike i velikan Coce težio!) od bijeloga bračkoga kamena.

Postavio ju je u svoj velebni ugostiteljski objekt – hacijendu u okolici Makarske, točno pokraj stola za kojim je pokojni Vinko najradije sjedio.

Na skulpturi je nekoliko mjeseci radio akademski kipar Ivo Đuka, a predstavlja stilizirano ostvarenje najčešće pjevačke poze trogirskoga slavuja koji je prerano “partija”. No, što se tiče Jabuke i njegova društva, goleme horde štovatelja lika i djela pokojnoga Coce, on – nije pokojni.

Vinko još živi među nama, i zauvijek će živjeti, u emotivno nabijenom govoru prigodom otkrivanja skulpture kazao je voditelj konferanse, pjevač Nenad Vetma.

– Ovo se događa jednom u životu. Okupili smo se na Svetoga Antu, ali zapravo je ovaj dan u kojemu svira desetak muzika posvećen našemu Vinku Coci! On nas gleda s neba – kliktao je Vetma, koji je nakon otkrivanja zapjevao i pjesmu Milivoja Balića posvećenu također Coci, “Ne umire pisma”.

Inače je nositeljica istoimenog CD-a, a skupa s klapom Trogir – u kojoj pjevaju Cocin brat Duje i nećak Ivo – otpjevana na lanjskom Opuzen festu.

Posebno dirljiv bio je još jedan trenutak, onaj u kojemu su statuu Vinka s ugraviranim stihovima “Kada umren umotan u bilo” na postolju, naizmjenično uplakani grlili udovica Janja Coce, brat Duje i pjevač Vetma. Ipak, uskoro se opet zaorila pjesma Vinku u čast, a teško je nabrojiti tko je sve muzicirao: TS Fijakeri iz Osijeka, bend Crescendo iz Senja, Versi iz Metkovića, TS Gazde i još nekoliko tamburaških i klapskih formacija, uključujući i mini koncert, uz Vetmu, Joška Čaglja Jole, koji je pristigao na feštu u večernjim satima.

Isto tako je teško nabrojiti tko je sve feštao Coci u čast kod Jabuke: uz Milana Bandića, novog starog gradonačelnika Zagreba, koji je zbog mise u Sesvetama otišao dosta rano iz Tučepa, tu su bili general Rahim Ademi, poduzetnik Gabrić Jambo, Josip Stojanović Jolly i šef “Konstruktora” Žderić, glumac Enes Bešlagić, pjevači Mate Bulić, Alen Nižetić, Nera Ban, Dundo iz “Trija Gušt”, automobilski šampion s nedavno osvojena još dva trofeja Ante Alduk, i mnogi drugi viđeni gosti iz Hrvatske, ali i Italije, Turske i Austrije.

Izvor: Slobodna Dalmacija 

 

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: NOVO izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja su dobrodošla, a možete ih slati putem maila radio@tgholding.hr, pozivom na broj...

Novi Fitness centar 17: Nadamo se otvaranju 21. prosinca

Novi Fitness centar 17 otvoren je u Trogiru u sklopu shopping centra Marisa. Važna je činjenica da je to prvi javan prostor u Hrvatskoj...

Zamutio se izvor rijeke Jadro

Zbog rekordno velike količine kiše koja pada na širem splitskom području, došlo je do zamućenja na izvoru rijeke Jadro, koja pitkom vodom napaja šire...

Društvo je onoliko jako koliko su zaštićeni najslabiji njegovi članovi

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca Grad Trogir donirao je terapeutskom Centru Dječji osmijeh didaktičku opremu, društvene igre, igračke,...

Torcida Trogir se oprostila od vjernog hajdukovca Marka Eleza

Marko Elez je poginuo kraj Šibenika u prometnoj nesreći koja se 30. studenoga dogodila na državnoj cesti D8. prema izvješću policije, u nesreći su...