17 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRUsvojen proračun Grada Trogira vrijedan 145 milijuna kuna

Usvojen proračun Grada Trogira vrijedan 145 milijuna kuna

U odnosu na prije 6 godina gotovo smo udvostručili proračun, a što je najvažnije, struktura proračuna se popravila u korist komunalnih investicija koje iznose 50 posto, rekao je gradonačelnik Bilić

Gradsko vijeće Grada Trogira izglasalo je proračun za 2023. godinu vrijedan 145.347.937,95kuna, odnosno 19.302.515,00 eura s 10 glasova za, 2 protiv i jednim suzdržanim. Ovo je najveći proračun u povijesti grada, veći za 7 posto u odnosi na lanjski.

„Odličan je podatak da imamo isti postotni trend povećanja iz godine u godinu. Prije šest godina kada smo došli proračun je bio nekih 70-ak milijuna kuna, a danas je gotovo dvostruko veći. Ono što je jednako bitno je da se struktura troškova popravila u korist komunalnih investicija te da u tu svrhu ide čak 50 posto sredstava. Velik dio odvajamo i za socijalnu komponentu, oko 4 milijuna kuna, u što spada povećanje naknada za novorođenčad na 4000 kuna, povećanje božićnica i uskrsnica i povećanje iznosa jednokratnih pomoći. Drago mi je da smo u mogućnosti pomoći našim sugrađanima koji su u potrebi“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić te napomenuo kako je jedna od najvećih proračunskih stavki ona koja se odnosi na Dječji vrtić Trogir.

„Ponosan sam što smo jedan od rijetkih gradova koji nema neupisane djece u vrtiće. Proračunski udio za vrtiće je 12 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu, a usto sufinanciramo i dječji vrtić. To su troškovi koji nas vesele, neka vrtića i djece“, rekao je gradonačelnik.

Izdvojio je najvažnije projekte koji će se realizirati u narednoj godini.

„Najveća je stavka je ona od 16 milijuna kuna za dovršetak građevinskih radova na kinu te projekt opremanja kina. Tu spadaju pozornica, tribine, pregrade, razglas, projektor, namještaj, lift i sva oprema za prostore i udruge koje će ih koristiti. Javnu nabavu pokrenut ćemo već u narednim danima. Od infrastrukture druga najveća stavka je rekonstrukcija Ulice Ante Starčevića, od groblja do spojne ceste, investicija vrijedna 6,5 milijuna kuna. Trenutno rješavamo imovinsko-pravne odnose. Otkup zemljišta koštat će nas 3 milijuna kuna, a radovi 3,5 milijuna kuna. Nabavu ćemo pokrenuti u prvom kvartalu 2023., a u drugoj polovici godine očekujemo radove. Treća najveća stavka je izgradnja Mosta preko Foše, za koji je u tijeku izrada projektne dokumentacije, a sam projekt koštat će oko 3 milijuna kuna“, izvijestio je gradonačelnik.

Značajna sredstva u 2023. godini uložit će se u izradu projektne dokumentacije za kapitalne projekte.

„Predvidjeli smo 1,5 milijuna kuna za arhitektonski natječaj za uređenje pojasa od Solina do kolodvora, 800.000 kuna za projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju ceste do Arbanije, 500.000 kuna za dokumentaciju za novu sportsku dvoranu koju planiramo na gradskom zemljištu sjeverozapadno od novog rotora, a ići ćemo i u izradu dokumentacije za uređenje plaže Đuro Đaković također vrijednu nešto više od 500.000 kuna“, pobrojao je gradonačelnik.

Preko 10 milijuna kuna proračunskog novca predviđeno je za zelene projekte. Za uređenje hortikulture (te staza i parkirališta) na pojasu Brigi Grad će izdvojiti 3,5 milijuna kuna, za postavljanje nove LED rasvjete (po ISCO modelu koji povrat investicije donosi kroz uštede u roku od 6 godina), izdvojit će se 3,6 milijuna kuna, oko 2,5 milijuna kuna ići će na održavanje gradskih zelenih površina, a oko 500.000 kuna za projekte uređenja parkova Žudika i Fortin. Novi solari na zgrade u vlasništvu grada, vrtić u Planom i zgradu Holdinga u Planom, koštat će oko 550 tisuća kuna. Na vijeću je jednoglasno usvojena i odluka o pristupanju Grada Trogira Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju.

„Spomenut ću još dva manja projekta koja me jako vesele, a to je uređenje šetnice od Majke Domovine do Rta Grabule na Velom Drveniku,dok ćemo na Malom započeti projekt uređenja trga na Rudini. Smatram da smo donijeli kvalitetan i održiv proračun koji odgovara na potrebe svih sugrađanki i sugrađana, a mi odmah idemo raditi na tome da se realizira“, dodao je gradonačelnik.

Prihvaćen je i amandman vijećnika Ivana Šustića iz Zajedno za Trogir kojim se povećavaju stipendije učenicima s 500 na 600 kuna, a studentima s 1000 na 1200 kuna.

ZADNJE OBJAVE