2 C
Trogir
Subota, 22 siječnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRUSUSRET IZBORIMA: što planiraju trogirski političari

USUSRET IZBORIMA: što planiraju trogirski političari

Izborni svibanj je pred vratima, a pojedine stranke još uvijek nisu objavile hoće li i kako u nadolazeću izbornu utrku. Neke očito još pregovaraju pa lista kandidata za gradonačelnika nije konačna. Pokušali smo saznati kako se spremaju trogirski političari za izbore?

Tim povodom svima smo poslali upit da nam dostave osnovne podatke o planiranom angažmanu i programu. Kontaktirali smo lokalne SDP, HDZ, Most, Nezavisnu listu Gorana Piteše, Zajedno za Trogir, Domovinski pokret, HSLS i HSP. U nastavku donosimo prikupljene informacije uz napomenu da nam HSP do zaključenja ovog teksta nije poslao odgovor.

SDP

SDP očekuje stabilnu situaciju u kojoj će njihova koalicija imati većinu

  • Imamo želju nastaviti voditi grad u dosadašnjem smjeru. Projektno, transparentno i odgovorno. Pokazali smo da Trogir može drugačije i bolje od onoga na što su građani naviknuli i postali smo normalan grad bez afera. Ne postoji kategorija u kojoj nismo napravili iskorak da život građana svih generacija bude bolji i ugodniji. Ono što sa sigurnošću možemo reći je da se između ostalog ide u gradnju nove sportske dvorane, preuređenje kina u kulturno-društveni centar, obnovu i revitalizaciju Kule putem EU fondova, uređenje Solina, tržnice i izmještanje kolodvora te da će konačno više od 90 posto kućanstava imati priključak na vodoopskrbu i odvodnju. Krajem godine započinje obnova ceste od ribarnice do Segeta, a u planu HC-a je i rekonstrukcija preostalog dijela istočnog ulaza u grad. Imamo također spremnu svu dokumentaciju za obnovu parka Garagnin što ćemo također prijaviti na adekvatan EU natječaj. Uređivat će se trg Lučica i cijeli potez do Banja. Uskoro ćemo predstaviti naše planove za naredne četiri godine za koje sam siguran da nam nitko neće moći konkurirati. Očekujemo stabilnu situaciju u kojoj će naša koalicija imati većinu, što je jednako važno kao i izbor gradonačelnika. Najgore što se može dogoditi gradu je nestabilna vlast koju ucjenjuju neželjeni partneri na štetu građana. Vjerujem da neće doći do takve situacije i da će građani na izborima pokazati da žele nastaviti u sigurnom smjeru koji garantira miran i održiv razvoj Trogira. Nije vrijeme za eksperimente ni za povratak na staro, kazao je gradonačelnik Ante Bilić

HDZ

HDZ-ovci zasad ne izlaze s konkretnim informacijama

Osim zahvale na našem upitu, predsjednik GO HDZ-a Trogir Siniša Stojan pojasnio je da će nas pravovremeno informirati  kada odluči izaći u javnost sa informacijama o kandidatima, listi i programu.

MOST

MOST Trogir na izbore izlazi sa samostalnom listom za gradsko vijeće

  • Ovo će biti prvi izlazak naše liste u Trogiru, stoga je bitno da bude samostalna. Kako sada stvari stoje, neće biti kandidata za gradonačelnika, no ništa ne isključujemo. Prepoznatljivu politiku MOST-a na nacionalnoj razini i autonomnost u odlučivanju želimo provesti i na lokalnoj razini. Programska osnova je osluškivanje potreba i problema sugrađana te nuđenje rješenja kroz efikasnost provedbe i transparentnost, poručio je povjerenik za Trogir ing Mateo Šćurla.

HSLS

HSLS- ovci očekuju dobar odaziv i rezultate, a sa podrobnijim informacijama će izaći u dogledno vrijeme, doznajemo od novog predsjednika trogirskog ogranka Miroslava Miše.

DOMOVINSKI POKRET

Novost na lokalnoj političkoj sceni je osnivanje ogranka Domovinskog pokreta. Za predsjednicu je izabrana Emilija Ćudina koja se krajem prošle godine isključila iz HDZ-a. Dopredsjednici su Marija Rogač i Ljubomir Konsa, tajnik Hrvoje Perkušić te rizničar Drago Žaja

  • Domovinski pokret će izići na predstojeće lokalne izbore samostalno, a o predstavljanju našeg kandidata za gradonačelnika javnost ćemo pravovremeno obavijestiti čim zakažemo termin njegova predstavljanja nakon čega će uslijediti i predstavljanje osnovnih crta programa i liste za Gradsko vijeće, kazuje  predsjednica Domovinskog pokreta Trogir Emilija Ćudina

ZAJEDNO ZA TROGIR

Prva politička opcija koja je službeno objavila imena svojih kandidata je građanska platforma “Zajedno za Trogir”. Njihov kandidat za gradonačelnika je Ivan Šustić,a nositelj liste za Gradsko vijeće Ante Škrobica, inače bivši član HDZ-a

  • Na izbore izlazimo kao nezavisna lista. Jednom tjedno predstavljamo njegove dijelove našeg programa na Facebook stranici. Ubrzo ćemo održati i javno predstavljanje cjelokupnog programa. Neke od već objavljenih točaka su smanjenje broja upravnih odjela i rukovodećih funkcija u gradskoj upravi, potpuna transparentnost gradskog proračuna, raskidanje ugovora vezanih za PR …  Očekujemo ulazak našeg gradonačelničkog kandidata u drugi krug, a za Gradsko vijeće oko tisuću glasova, odnosno 3 vijećnika, ističe Ante Škrobica.

NEZAVISNA LISTA GORAN PITEŠA

Nezavisna lista čiji je nositelj poduzetnik Piteša izlazi na izbore s listom za gradsko vijeće

  • Očekujemo osvajanje dovoljnog broja mandata za sudjelovanje u kreiranju ili kontroli donošenja odluka važnih za razvoj grada. Idemo na izbore svojim imenima i prezimenima, nemamo stranačku logistiku iza sebe, samo rezultate svoga rada u poslovima kojima se svako od nas bavi. Cilj nam je racionalno korištenje gradskog novca, efikasna i fleksibilna gradska uprava, bolja poduzetnička klima i komunikacija prema poduzetnicima i obrtnicima, brže rješavanje problema komunalne infrastrukture kao i veće participiranje grada za sport i sportske udruge, javio nam je Goran Piteša.

AL

ZADNJE OBJAVE