21 C
Trogir
NaslovnicaKULTURA"Uspomene" u kripti crkve Uzvišenja sv. Križa u Okrugu

“Uspomene” u kripti crkve Uzvišenja sv. Križa u Okrugu

Otvorenje 5. po redu izložbe Dalmatinske naive “Uspomene” u kripti crkve Uzvišenja sv. Križa . Izložbu će svečano otvoriti donačelnica općine Okrug Gornji Bruna Dadić. Za pozvane goste je organiziran catering iz Okruga Donjeg. 

Ante Tadić slika u maniri hlebinske škole, a pripadnik je druge generacije slikara naivaca Hrvatske (u Dalmaciji je jedini živi slikar ove vrste). Predstavit će se s 50 slika koje plijene spontanošću, detaljima, živom gamom i maštovitošću. Poput nekog kroničara Ante Tadić oslikava crtice našeg dalmatinskog života – života punog boja, radosti, humora i veselja. Pomno prati svaki, njemu zanimljiv događaj. Bilježi trenutak okupljanja mnoštva na vjerskim proslavama, prepričava svaki detalj scene u kojoj ribari izvlače mreže i čiste brodice, gomila prodavače, preprodavače i kupce na lokalnoj tržnici, zabavlja se nabrajajući igre djece u nekoj od susjednih ulica, slijedi rekreativce dok voze bicikle Marjana, uživa u blagodatima mora zajedno sa svojim preplanulim kupačima… i ne primjećuje ništa što bi poremetilo kolotečinu svakodnevnog života protagonista njegovih likovnih inscenacija.

Usredotočen na čovjeka koji stvara taj i takav život, oslobođen bilo kakvog akademskog realizma, Tadićevi likovi puni su dinamike i pokreta. Posebnu pozornost plijene njegove slike iz svakodnevnice: Balotaš, Na karte, Klapa, Baci mrižu, Vadi mrižu, Otočanin, Rekreativci, Kruzer itd.

ZADNJE OBJAVE