12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTIUskoro slavlja Prve pričesti u župama Splitsko-makarske nadbiskupije

Uskoro slavlja Prve pričesti u župama Splitsko-makarske nadbiskupije

Što se tiče slavlja sakramenta potvrde, ta se slavlja, kako su odredili biskupi Splitske metropolije, bez iznimke odgađaju za sljedeću godinu

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je 19. svibnja župnicima dopis o mogućnosti slavlja Prve pričesti u župama Splitsko-makarske nadbiskupije.

U dopisu je istaknuo kako se po tom pitanju treba biti veoma oprezan jer još službeno nije proglašen završetak epidemije. Još uvijek postoje određene mjere koje nas sve zajedno pozivaju, obvezuju i potiču na povećani oprez, kazao je splitsko-makarski nadbiskup.

„Slavlja Prvih pričesti obično okupljaju, osim djece i roditelja, i veći broj rodbine i prijatelja prvopričesnika kao i članove župne zajednice. A treba imati u vidu i socijalni razmak među osobama, poglavito u zatvorenom prostoru tj. u crkvama. Također, svjesni smo da nije svaka župa ista tj. da nema svaka župa isti broj prvopričesnika niti jednako prostranu crkvu.

S obzirom na sve ovo navedeno dopušta se župnicima organizirati slavlja prvih pričesti u župama. No, oni koji se odluče imati slavlje Prve pričesti u svojoj župi, moraju biti veoma oprezni jer će ta slavlja biti pod povećalom javnosti.

Uopće prije odluke o organiziranju slavlja prve pričesti i prve ispovijedi, treba se održati sastanak s roditeljima te dobiti njihov pisani pristanak (obrazac na dnu). Ujedno bi bilo dobro sa svim roditeljima prokomentirati mogućnost organizacije slavlja na otvorenom. U svakom slučaju vas pozivamo da pratite i poštujete mjere koje su ili koje će biti na snazi, bilo one nacionalnog Stožera, bilo dijecezanskog biskupa. Slavlja prvih pričesti se, naravno, mogu slaviti tijekom ljeta ili na jesen, tj. na početku nove školske godine, ovisno o vjeronaučnoj pripravi i prilikama, budući da ne smijemo zaboraviti da primanju sakramenta prve pričesti prethodi i prikladna vjeronaučna pouka.

Svi oni koji smatraju da u njihovoj župi nije moguće organizirati slavlje prve ispovijedi i pričesti, ne samo zbog poštivanja donesenih mjera, nego i zbog nedovoljne priprave kandidata, neka slavlja odgode za sljedeću godinu.

Što se tiče slavlja sakramenta potvrde, ta se slavlja, kako su odredili biskupi Splitske metropolije, bez iznimke odgađaju za sljedeću godinu“, stoji u dopisu nadbiskupa Marina Barišića.

ZADNJE OBJAVE