22 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRUdruge TOMS, Dobre Vile i Iskra svjetlosti pokreću projekt „Topli obrok za...

Udruge TOMS, Dobre Vile i Iskra svjetlosti pokreću projekt „Topli obrok za svakoga“

Udruga TOMS je, s humanitarnim udrugama Dobre Vile iz Trogira i Iskra svjetlosti iz Splita, pokrenula projekt „Topli obrok za svakoga“. Predstavili su ga ovog četvrtka na konferenciji za medije na kojoj je istaknuto da isti ima za cilj pomoći najpotrebnijima tako da im se svakog dana omogući topli obrok

-Nažalost, sve više je gladnih ljudi te smo došli na ideju da im osiguramo tople obroke, ne samo za ove blagdane nego svaki dan. Ideja je stvoriti fond, odnosno mrežu donatora kojom bi se osigurala kontinuirana pomoć za najsiromašnije na području Trogira, Marine, Segeta i Okruga. Time bi i osoblju koje radi u našem socijalnom poduzeću, od čega je pet osoba s invaliditetom, bila osigurana mjesečna plaća čime bi se očuvala njihova radna mjesta. U suradnji s Centrom za socijalnu skrb Trogir i predstavnicima lokalne zajednice utvrdit će se kriterij odabira potencijalnih korisnika kako bi se osiguralo da topli obrok dođe u prave ruke. Cijena obroka, koji uključuje juhu, glavno jelo i salatu, je 35 kuna, a organizirat ćemo i dostavu. Posebnu snagu u realizaciji ovog projekta mogu dati i pravne osobe koji su obveznici zapošljavanja osoba s invaliditetom. Naime, većina poslodavaca ima zakonsku obavezu na 20 zaposlenih djelatnika zaposliti i jednu osobu s invaliditetom. Ako to ne učini, mora platiti naknadu za nezapošljavanje osoba s invaliditetom. Umjesto plaćanja naknade u državni proračun, država je omogućila da poslodavac uplatu izvrši socijalnom poduzeću koji zapošljava osobe s invaliditetom.  Stoga pozivam sve takve pravne osobe da radije sklope ugovore s našim socijalnim poduzećem „Buffet Leptir“, a mi ćemo ta sredstva preraspodijeliti i pretvoriti u tople obroke najpotrebnijima. Lokalna zajednica stoji iza nas i nadam se da ćemo što prije startati s ovim projektom i kao prvo uljepšati blagdane svima kojima je to potrebno, kazao je Ivica Bašić, predsjednik udruge TOMS.

-Udruga Dobre Vile svojim djelovanjem usmjerena je na pomoć najsiromašnijim sugrađanima te je bio logičan slijed da u ovim vremenima krenemo u ovaj projekt kako bismo pomogli osobama čije su materijalne i socijalne prilike posebno ugrožene, kazala je Katarina Rožić, predsjednica udruge Dobre Vile, koja je uz Boženu Ljušanin iz udruge Iskra svjetlosti nazočila konferenciji.

Novčana pomoć se može uplatiti na račune udruga Dobre Vile (IBAN HR9223400091511107059; SWIFT CODE: PBZ GHR2X) i Iskra svjetlosti (IBAN HR2924070001500012963).

Tekst i foto: IRM

ZADNJE OBJAVE