24 C
Trogir
Utorak, 15 kolovoza, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRUčenici SŠ Ivana Lucića na svoj način obilježili Dan hrvatskih knjižnica

Učenici SŠ Ivana Lucića na svoj način obilježili Dan hrvatskih knjižnica

U ponedjeljak, 11. studenoga 2019. godine učenici SŠ Ivana Lucića Trogir su na novouređenom trgu ispred ribarnice u Trogiru na svoj način obilježili Dan hrvatskih knjižnica.

U Mjesecu hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenoga) obilježava se Dan hrvatskih knjižnica. Ovogodišnja manifestacija posvećena je glazbi, a moto je – U ritmu čitanja!

„Naša misao vodilja bila je preko riječi i melodije iskazati djela nekih naših velikana čije je stvaralaštvo isprepleteno upravo kroz riječi i melodiju. Željeli smo izaći iz učionica izravno na gradske ulice, među ljude ovoga grada kako bismo simbolično spustili zidove učionica i školske knjižnice i prenijeli vani ono što radimo i učimo „ovdje unutra“. Uz glazbenu pratnju na gitari učenika Luke Ugrine (3.a) školski zbor otpjevao je pjesme „Tamo, tamo da putujem“, „Zelenu granu s tugom žuta voća“, antologijsku pjesmu „Barbara“ Ivana Slamniga te pjesmu „Ča je život vengo fantažija“. Učenici Blaž Karanušić (1.b) i Dorian Maravić (3.a) čitali su poeziju Tina Ujevića i Arsena Dedića, a učenica Tajra Kadrić (1.c) vodila nas je kroz program ukazujući da se isti čarobnjak riječi, velikan hrvatskog pjesništva Tin Ujević, krije iza stihova koji su široj publici možda poznatiji po glasu Olivera Dragojevića ili Arsena Dedića. Tin Ujević bio je pjesnički idol Arsenu Dediću, koji je prvi Ujevića uglazbio i njegove stihove pjevao. Arsen je bio pjevač koji je čuo glazbu u stihovima drugih i koji je pjevao pjesnike kao što su Ujević, Cesarić, Krleža i dr. Kroz pjesmu „Barbara“ prisjetili smo se hrvatskoga poete ludensa, pjesnika igre, dosjetke, otvorena duha i jednostavna izraza – Ivana Slamniga. Za kraj ostalo je ime o kojemu ne učimo u udžbenicima i čitankama, a čijim se stihovima opajamo u različitim životnim prigodama kroz pjesme u kojima živi duh hrvatske popularne kulture i koje su upamćene po glasu Olivera Dragojevića, Novih fosila, Jasne Zlokić… (Oprosti mi pape, Ča je život vengo fantažija, Skitnica, Tonka, Hajdučka…). Riječ je o Momčilu Popadiću, vještom i darovitom tekstopiscu, putopiscu, reporteru koji zaslužuje da mlađe generacije o njemu više znaju. Unatoč kišnoj prognozi, nebo se smilovalo i otkrilo nam sunce te smo uspješno obilježili ovaj dan uz dirigentsku palicu Luke Jadrića, prof. glazbene kulture i uz organizaciju moje malenkosti. Hvala svim učenicima na suradnji, ponosni smo na vas!“, kazala je Lucija Dražić Šegrt, prof. 

 

ZADNJE OBJAVE