15 C
Trogir
Ponedjeljak, 18 ožujka, 2024
NaslovnicaKULTURAUčenici OŠ Majstora Radovana projektom „Ca je covik!?“ treću godinu za redom...

Učenici OŠ Majstora Radovana projektom „Ca je covik!?“ treću godinu za redom oduševili publiku

Projekt “Ca je covik!?” učenika Osnovne škole Majstora Radovana pod vodstvom učiteljice Jelene Plejić Senjanin svojim je programom treću godinu za redom obogatio dvorište Muzeja grada Trogira.

U srijedu, 10. Svibnja, uz nazočnost brojne publike, učenici su predstavili igrokaze C`est la vie mon ami i Šta se praviš Francuz?, a uz to su održali i modnu reviju torbica i šešira i otplesali menuet i cancan.

Ovogodišnja tema projekta “Ca je covik!?” je Francuska, a kako  i zašto, pojasnila je učiteljica Jelena Plejić Senjanin, voditeljica projekta:

“Vrlo često nismo svjesni utjecaja neke kulture na naš grad, našu baštinu i na nas kao ljude. Budući da sam sa svojim učenicima, kroz nastavu, obrađivala sadržaje iz hrvatske povijesti, pažnju sam usmjerila na kratku vlast Francuza u Trogiru. Kakvi su bili kao vladari i kakvima su ih Trogirani smatrali , doznaje se u igrokazu C`est la vie mon ami.

Iako su u Trogiru bili kratko, ostavili su za sobom jedan kulturno – povijesni spomenik, a to je Marmontov glorijet koji za sve mlade Trogirane i danas ima veliko značenje. Kakvo značenje ima Marmontov glorijet, doznajemo u predstavi  Šta se praviš Francuz?.

Francuzi su, također, poznati i po visokoj modi pa smo se u suradnji s muzejskom pedagoginjom Gorankom Tomaš, na radionici, bavili dizajnom. Učenice su izrađivale torbice te redizajnirale šešire koje su izradili stariji učenici naše škole.

Osim navedenog, veliko mi je zadovoljstvo ove godine predstaviti i učenike prvih razreda koje su učiteljice Dunja Benić i Antonela Guina pripremale za poznate francuske plesove menuet iz 17. st. te cancan, kabaretski ples iz 19. stoljeća”

U projektu je vodeći radionice Borše, borše, boršice sudjelovala muzejska pedagoginja Goranka Tomaš, a kao rezultat radionica održana je – modna revija torbica i šešira. Evo što je o radionici, kao i ovogodišnjoj temi projekta rekla njihova voditeljica: “Boršice su izrađivane od kartona, papira, tkanina i sličnih materijala. Učenici su bojali, oblikovali te spajali različite elemente u smislenu cjelinu. Isto tako učili smo o bojama i kiču. Današnje generacije, zahvaljujući tržištu koje nudi sto čuda misle da kada nakrcaš svega i svačega, ispunio si misiju ljepote… no ljepota se najčešće i u v i j e k krije u jednostavnosti; tu jednostavnost djeci triba usaditi kako bi je njegovali cijeli svoj život.

Izuzetno mi je drago što se učiteljica Jelena odlučila i za predstavu na temu Marmontovog glorijeta… Povijest nisu samo suhoparni podaci koje često zaboravimo, povijest nije ni samo ono što je zapisano u debelim knjigama…

Povijest je i jedan momenat iz 80-ih kada su se

njih dvoje prvi puta poljubili i kada taj

poljubac traje i danas… kod neke druge

mladosti, ali na istom mistu…

Ajmo sest na Marmontov!”

Foto:IRM

{gallery}cakavicaos{/gallery}

ZADNJE OBJAVE