16.8 C
Trogir
Utorak, 19 listopada, 2021
NaslovnicaKULTURAU Trogiru predstavljena knjiga "Tajni život slikara Vlahe Bukovca"

U Trogiru predstavljena knjiga “Tajni život slikara Vlahe Bukovca”

Grad Trogir i ogranak Matice hrvatske u Trogiru organizirali su u ponedjeljak predstavljanje knjige „Tajni život slikara Vlahe Bukovca“ autora Tihomira Rajčića.

Knjigu su, uz moderatoricu  dr. sc. Danku Radić,  predstavili prof. dr. Ivo Babić, novinar Saša Ljubičić i autor dr. sc. Tihomir Rajčić, dok je na samom početku nekoliko prigodnih riječi o Vlahi Bukovcu rekao zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović. Dijelove knjige čitali su učenici Osnovne škole Knez Mislav, iz Kaštel Sućurca.

Radić je naglasila kako je knjiga “Tajni život slikara Vlahe Bukovca” izdana povodom 160. godišnjice rođenja ovog velikog hrvatskog umjetnika.

Prati životnu putanju slikara Vlahe Bukovca od rođenja 1855. u Cavtatu, potom odlaska trbuhom za kruhom u Ameriku sa svega 12 godina, robijanja u zatvoru za maloljetnike u New Yorku, siromaštva na ulicama San Francisca, odlaska u Peru, a zatim i ondašnji Carigrad, školovanja i slikarskog uspjeha u Parizu, povratka u Zagreb do smrti u Pragu 1922. godine.  Rajčić  je u knjizi otkrio i na svjetlo dana iznio neke nepoznate i vrlo zanimljive detalje iz Bukovčeva života,kazala je Radić i dodala kako slikarev opus ima trajnu vrijednost i trajno izaziva pozornost najšire javnosti.

– Osim života genijalnog slikara, knjiga nam na jedan pitak način dočarava i društveni te politički kontekst vremena u kojem je Vlaho Bukovac živio i stvarao. Naime, cijeli vijek se borio s politikom, želeći se samo baviti i živjeti od slikarstva, svoje prve prave ljubavi, i boreći se za umjetničku slobodu, ali i onu ljudsku. Strašna je činjenica da se jedan takav umjetnik od formata trebao klanjati domaćim pikzinberima i političkim autsajderima kako bi u domovini bio priznat. I to bez obzira što je bio etabiran u Parizu i što su se njegova djela kupovala u Americi. U Hrvatskoj je i tada bilo bitnije da ste dio nekog političkog interesa. Evo, prošlo je 160 godina, a stvari se ne mijenjaju… – kazao je u uvodu Ljubičić

-Njegov život me kao povjesničara i više nego dojmio. Najviše jer govori o jednom pučkom mentalitetu bliskom svima nama. Također, Bukovčeva povijest je izuzetan dar povijesti. Da, ovo što je navedeno u knjizi, sve te nevjerojatne informacije su se zaista dogodile jednom Hrvatu i sve njegove dogodovštine su potkrijepljene činjenicama iz raznih izvora, a pritom su i jako poučne. S radom i prikupljanjem građe sam počeo još 2006. godine. Trebalo mi je godinu dana samo da dođem do svih izvora i podataka koje sam prikupljao po Francuskoj, Italiji, diljem zemlje… Knjiga je napisana u non-fiction stilu, laka je za čitati i drugim riječima, nije klasična povijesna knjiga koja donosi samo niz činjenica, već su one ispripovijedane – istaknuo je Rajčić

Na predstavljanju su posebno istaknuti domovinski aspekti Bukovčeva života, s naglaskom na hrvatski jal i odgojnu vrijednost Bukovčeve životne priče, jer njegov život našoj mladeži donosi primjer koji treba slijediti: radišnog i borbenog Hrvata, pobjedničkog mentaliteta.

Foto: IRM

{gallery}bukovac{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE