20 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAU Trogiru predstavljena knjiga „Neplanirano“ autorice Abby Johnson

U Trogiru predstavljena knjiga „Neplanirano“ autorice Abby Johnson

U organizaciji nakladničke kuće Verbum i Inicijative 40 dana za život te Župnog ureda sv. Lovre u Gradskoj vijećnici je 29. studenoga predstavljena  knjiga pod nazivom “Neplanirano” koja donosi potresnu životnu ispovijest Abby Johnson, ravnateljice klinike za pobačaj, a potom gorljive zagovornice prava nerođenih.

O knjizi su govorili dekan Trogirskog dekanata don Vinko Sanader, šibenski ginekolog s prizivom savjesti dr. Ivan Zmijanović i Marija Šošić, regionalna koordinatorica inicijative ’40 dana za život’ za Dalmaciju.. 

Govoreći o Abby Johnson, kazali su kako je ona osam godina bila ravnateljica klinike za pobačaje u Texasu. U listopadu 2009. godine  dala je otkaz na to radno mjesto gdje su se radili pobačaji pod vodstvom organizacije Planned Parenthood,  kada je prvi put osobno sudjelovala u obavljanju pobačaja u klinici i vidjela reakciju djeteta. Nažalost i ona je imala dva pobačaja, a sada je majka osmero djece i  gorljiva zagovornica prava nerođenih te obraćenica s protestantizma na katoličanstvo.

Don Vinko Sanader je, govoreći o važnosti života, iznio nekoliko bitnih činjenica o tome zašto je pobačaj loš odabir. Crkva od samih početaka uči Kristovu nauku kako je ljudski život svet i nepovrediv od začeća do prirodne smrti. U prošlim vremenima su i mnoga zakonodavna tijela i javno mnijenje bili protiv pobačaja. 

Živimo u čudnim vremenima u kojima  velik broj  država prihvaća  pobačaj do trećeg mjeseca, ali pobačaj je ubojstvo. Naglasio je kako knjiga govori o mladoj osobi koja je mislila  da čini dobro radeći pobačaje, a kasnije je postala najveća pobornica za život nerođenih. Ova tribina je poruka javnosti da se treba boriti za život. Naš hrvatski narod nestaje, a odgovornost leži apsolutno i na Crkvi koja treba govoriti o  planiranom roditeljstvu i poticati kršćanske parove na odgovornost, na očuvanje bračne ljubavi te  ljubavi prema potomstvu, poručio je don Vinko Sanader.  

Marija Šošić je naglasila kako je  Trogir posljednji od 33 grada u kojima je predstavljena ova autobiografska  knjiga koja   govori  o prekrasnom Božjem djelovanju na ljude kada  mu se do kraja otvore. Naime, klinika za pobačaje u kojoj je Abby radila, a koja je bila toliko  moćna, sada je Pro life centar inicijative „40 dana za život“. 

Abby je prekinula vršiti pobačaje  zahvaljujući molitvama pred njezinom klinikom. Molitelji su tu osam godina bdjeli za prekid pobačaja i za obraćenje svih onih koji sudjeluju u vršenju pobačaja. Od kad postoji inicijativa ’40 dana za život’ u svijetu znamo za 16 tisuća spašenih života,  čitav jedan gradić ljudi koji je spašen zahvaljujući žrtvi molitelja , a isto tako je  majkama kojima je bilo potrebno ukazana materijalna, duhovna , psihološka ili moralna pomoć. 

Svoje iskustvo kao ginekolog s prizivom savjesti iznio je dr. Ivan Zmijanović. Govoreći o vrijednosti i važnosti svakog ljudskog života naglasio je kako je inicijativa „40 dana za život“  jako promijenila javno mnijenje o pobačaju i o prizivu savjesti. Danas  je ginekolozima puno lakše iskoristiti pravo priziva savjeti nego prije deset godina dok nije bilo inicijative, poručio je dr. Zmijanović. 

U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi VIS-a Sveti Lovre: Lorena Gaube, Maja Buble Buličić i Blaž Ševo.

 

ZADNJE OBJAVE