21 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAU Trogiru predstavljeno glasilo mladih dominikanaca „Izazov istine“

U Trogiru predstavljeno glasilo mladih dominikanaca „Izazov istine“

Na prvu nedjelju Došašća, mladi su dominikanci u trogirskoj crkvi svetog Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića predstavili svoje glasilo „Izazov istine“

Nakon večernje svete mise, koju je predvodio don Jenko Bulić, a pjesmom animirao VIS Sv. Križ,  o glasilu su govorili don Jenko Bulić, prof. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu sveučilišta u Splitu i glavni urednik glasila fr. Josip Dolić. 

Dobrodošlicu njima, kao i mladim bogoslovima te svim nazočnim Trogiranima, u ime domaćina poželio je starješina samostana fr. Petar Galić,OP. 

-Današnje predstavljanje dva broja Izazova istine „Vjera/ religija u svakodnevnom životu“ i „Važnost riječi“ povezano je s njihovim sadržajem. Riječ otkriva čin vjere u čovjeku, jer se prikazuje u što vjeruje i čemu se nada, tj. vidi se njegovo usmjerenje prema stvarnosti i istini. Podrazumijeva se da ta povezanost predstavlja izazov, ali da tako čovjek dobiva svoje ispunjenje, tajnu i dar vjere. Ova dva broja analiziraju to usmjerenje prema istini i stvarnosti iz raznih perspektiva i pokazuju raznolikost i veličinu ljudskoga života, istaknuo je urednik fr.Josip Dolić. 

U uvodnom govoru, don Jenko je kazao: „Čast mi je i zadovoljstvo u ovom radosnom vremenu Došašća predstaviti najbitniju stvarnost koja proizlazi iz Radosne vijesti, utjelovljene Riječi Božje, a to je krepost istine koja je i naslov i izazov i tema ne samo ovog glasila nego čitavog našeg života i poslanja svakog Kršćanina. Ova nam glasila otkrivaju  ljepotu istine u izazovima vremena. Istina pisana velikim slovom je Isus Krist i jedino će nas  njegova istina osloboditi. Na putu do te slobode pomoći će nam i odličan sadržaj ova dva broja Izazova istine .“

Osvrnuvši se na sadržaj oba broja, don Jenko je Trogiranima posebno predstavio članak o preminuloj braći dominikancima, posebno fr. Veselku Begiću koji je od 1980. godine do smrti djelovao u Trogiru, čuvao samostan, obnavljao ga, prezentirao kulturna dobra, njegovao različite oblike pobožnosti. Prisjetio se i iskrene suradnje s fr. Veselkom kada je on kao kapelan bio na službi u Trogiru. Vjerujem da je fr. Veselko u toj svojoj posebnosti duboko ušao u identitet ovoga grada i da ga se s radošću sjećamo, kazao je. 

Čestitavši bogoslovima na izdavanju glasila, nazočnima je poručio: „Neka vam ovo bude adventsko štivo u kojem će vas Božićna istina do kraja osloboditi“. 

U sklopu programa mladi su bogoslovi izveli nekoliko prigodnih pjesama.

Foto: Ivan Marjanica 

{gallery}izazov{/gallery}

ZADNJE OBJAVE