13 C
Trogir
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRObilježen početak radova na trećoj fazi projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela...

Obilježen početak radova na trećoj fazi projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir“

Do kraja 2023. godine izgradit će se više od 26 kilometara fekalnih kolektora, 13 kilometara vodovoda, crpne stanice CS Medena, tlačnog cjevovoda CS Balan-Rožac, podmorskog cjevovoda kopno-Čiovo, hidroforskih stanica HS Saldun i HS Mastrinka

Danas je u Trogiru, kod Mosta hrvatskih branitelja, svečano obilježen početak radova na trećoj ugovornoj fazi projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir“, koja se odnosi na izgradnju sekundarne kanalizacijske i vodovodne mreže na području grada Trogira, Općine Okrug i manjeg dijela Općine Seget i Grada Kaštela (A2).

Događanju su prisustvovali ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, gradonačelnik grada Trogira Ante Bilić, načelnik općine Okrug Ivica Radić – Bagi, pročelnik općine Seget Ivo Sorić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović te direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta.

Ugovoreni radovi u ovoj fazi projekta obuhvaćaju izgradnju više od 26 kilometara fekalnih kolektora, 13 kilometara vodovoda, crpne stanice CS Medena, tlačnog cjevovoda CS Balan-Rožac, podmorskog cjevovoda kopno-Čiovo, hidroforskih stanica HS Saldun i HS Mastrinka. Konkretno, na području grada Trogira izgradit će se 17.150 metara kanalizacijske mreže, 2.300 metara vodovodne mreže i 1.100 metara novog tlačnog vodovoda, 5.000 metara rekonstrukcije vodovodne mreže te 420 metara podmorskog  cjevovoda. Na području općine Seget izgradit će se 3.900 metara kanalizacijske mreže, 1 kanalizacijska crpna stanica CS Medena sa 500 metara tlačne kanalizacije te 200 metara rekonstrukcije vodovoda, a na području općine Okrug 5.000 metara kanalizacijske mreže, 4.000 metara rekonstrukcije vodovoda, 2 hidro stanice (HS Saldun + HS Mastrinka) te 200 metara novog vodovoda.

Predviđeno trajanje radova je 30 mjeseci, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 111.404.731,56 kuna bez PDV-a.

Podsjetimo, radovi u okviru prve ugovorne faze (Ugovor A1) na području Kaštela, južno od državne ceste D8 do mora, započeli su u listopadu 2020. godine te je do danas u Kaštelima izvedeno oko 13 kilometara kanalizacijske mreže čime su stvoreni preduvjeti za gotovo 600 novih kanalizacijskih priključaka. Prva priključenja građana započet će u skorije vrijeme, po dovršetku kontrolnih ispitivanja i tlačnih proba cjevovoda koja su upravo u tijeku.

Radovima druge ugovorne faze (Ugovor A0), koji su započeli u veljači ove godine na području Kaštel Sućurca, Gomilice, Kambelovca i naselja Plano, do sad je izvedeno 2,26 kilometara kanalizacijske mreže, 1,2 kilometara vodoopskrbne mreže te su stvoreni preduvjeti za 85 novih kanalizacijskih priključaka. Također, u ovoj fazi započeli su i radovi na izgradnji vodospreme Kaštel Sućurac 2.

Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije Split, ovom je prilikom zahvalio svim partnerima na projektu, ali i stanovnicima Aglomeracija Kaštela – Trogir na razumijevanju i strpljenju jer se danas doista gradi na svakom koraku, dok se radovi svakim danom sve više intenziviraju.

„Otvaranje treće faze radova još je jedan značajan korak koji nas vodi prema realizaciji konačnog cilja temeljem kojeg ćemo stanovnicima i poslovnim subjektima aglomeracije Kaštela-Trogir osigurati bolji životni i poslovni standard i uvjete kakve zaslužuju. Sve navedeno osigurat će jednostavniji rad i kvalitetnije rezultate gospodarskih i turističkih djelatnosti, dok će gradovi i općine ove Aglomeracije u naredne tri godine živjeti punim plućima, ponosni na svoj vodno-komunalni sustav“, rekao je Tomislav Šuta.

Ugovor o izgradnji sekundarne kanalizacijske i vodovodne mreže na području grada Trogira (A2) dio je projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir, ukupne vrijednosti 1,43 milijarde kuna kojega s 803 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020.

Realizacijom projekta aglomeracije Kaštela-Trogir, vodoopskrbna mreža na području Kaštela, Trogira i Čiova proširit će se na dodatnih 7.700 stanovnika (2.548 priključaka) povećavajući stopu priključenosti na 99 %, dok će istodobno 32.477 stanovnika (8.613 priključaka) biti priključeno na kanalizacijski sustav čime će se priključenost podignuti sa sadašnjih 45 % na 97 %. Rekonstrukcija vodoopskrbne mreže trebala bi smanjiti gubitke vode s 42 % na 36 %, a izgradnja i proširenje kanalizacijskog sustava značajno će doprinijeti čišćem moru i okolišu. Svime navedenim dostići će se europski standard pristupa javnoj vodoopskrbnoj i kanalizacijskoj mreži te kako će kroz četiri godine 99 posto stanovništva ovog područja biti priključeno na vodoopskrbni sustav.

Nositelj projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir, jedne od najvećih infrastrukturnih investicija u Republici Hrvatskoj, je Vodovod i kanalizacija Split, a realizira ga u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike (sada u okviru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH), Hrvatskim vodama, gradovima Kaštela, Trogir i Split, općinama Okrug, Seget te naseljem Slatine.

“Simbolično, pokraj novog mosta koji nam je toliko promijenio živote, danas smo svečano obilježili početak drugog projekta koji će nam također nemjerljivo popraviti kvalitetu života. Započeli su radovi na proširenju kanalizacijske i vodovodne mreže koji će trajati naredne dvije godine. Projekt predviđa 26 km kanalizacijskih i 13 km vodovodnih cijevi, odnosno 2000 kućanstava koja će dobiti svoje priključke. Priključenost na kanalizaciju u Trogiru je trenutno 45 posto, a s ovim projektom bit će 97 posto dok će priključenost na vodovod doći na 99 posto. Dio naših kućanstava u Planom već je spojen u proteklim mjesecima kroz raniju fazu projekta, a sada radovi kreću po svim mjesnim odborima. Ponosan sam jer sam u ovaj projekt bio uključen prije 10 godina kao pročelnik, pa sam u agenciji EKO također radio na njemu, danas sam u ulozi gradonačelnika i imam osjećaj kao da mi je dijete prohodalo. Ovo je povijesni projekt, želim sreću izvođačima da ispoštuju rokove i čestitam svima koji su sudjelovali na jako kompleksnoj pripremi”, kazao je gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Foto: Jurica Galić

ZADNJE OBJAVE