18 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRU SVIBNJU IZBORI ZA VIJEĆA MJESNIH ODBORA

U SVIBNJU IZBORI ZA VIJEĆA MJESNIH ODBORA

Trogirani će u svibnju izaći na izbore za Vijeća mjesnih odbora. Datum bi se trebao definirati na sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u međuvremenu. Inače, Trogir od početka devedesetih broji osam MO, a nakon što Vijeće na prvoj idućoj sjednici donese odluku o odvajanju naselja Mastrinka iz MO Žedno i osnivanju novog MO Mastrinka, imat će ih devet.

O odvajanju ta dva naselja na otoku Čiovu govori se više od tri desetljeća. Nedavno su tu inicijativu potpisivanjem peticije ozbiljno potaknuli tamošnji stanovnici. Prijedlog je prihvatio gradonačelnik Ante Bilić, tako da će se on uskoro naći na dnevnom redu sjednice Vijeća na kojoj se očekuje jednoglasna podrška svih 15 vijećnika.

Spomenuti izbori osim što imaju zadaću potaknuti komunalno uređenje gradskih i prigradskih naselja te onih otočnih koji su u sklopu Grada Trogira, također su svojevrsni test odmjeravanja političkih snaga pojedinih stranaka.

Prije četiri godine, sportskim rječnikom rečeno rezultat je bio 5:2 u korist lijeve koalicije SDP-HNS-HSU-Laburisti prema desnom HDZ-u, dok je na čelu Travarice bio nezavisni Goran Piteša kojemu je potporu da bude predsjednik dao HDZ.

Doznajemo kako su predsjednici MO više manje bili zadovoljni radom u protekle četiri godine. No, MO Arbanija i onaj najveći Travarica imali su određenih problema zbog čega se ne mogu baš pohvaliti angažiranošću, pogotovo Travarica. Jedan od razloga tome jest taj što su predsjednici MO Arbanije: najprije Danijela Uljević (SDP), potom Vesna Japundžić (SDP) te Travarice Goran Piteša (nezavisni), nakon lokalnih izbora otišli na mjesto vijećnika u Gradskom vijeću, pa istodobno nisu mogli obnašati dvije funkcije. Njihovi zamjenici, nisu se pokazali sretnim rješenjem zbog čega već duže vremena oba MO gotovo da ne djeluju.

Predsjednica MO Grad Tonka Pomenić iz lijeve koalicije, kaže kako je zadovoljna radom u protekle četiri godine, ali da se uvijek može bolje i više. Željana Buličić Galić, aktualna predsjednica MO Čiovo koja je naslijedila Vesnu Ivčević iz lijeve koalicije bez dvojbe  potvrdila je dobar rad svog MO te nabrojila realizaciju nekoliko komunalnih zahvata na Čiovu prvenstveno onih koji se odnose na asfaltiranje ulica i održavanje rasvjete.

Ivo Lučin, predsjednik MO Drvenik Veliki koji je tamo bio nositelj liste lijeve koalicije tvrdi kako su radili onoliko koliko su dozvoljavale financijske prilike. “Najviše se asfaltiralo, radilo na realizaciji projekta šetnice i rasvjete, rekao je, dodavši kako u VMO sjede i dva predstavnika HDZ-a, ali da dosada nije postojalo političko rivalstvo već da su svi bili složni i radili u interesu mjesta.“

Stranački mu kolega Nediljko Stipić sa susjednog Drvenika Malog gdje je prije četiri godine lijeva koalicija na čelu sa SDP-om dobila tri vijećnika, a HDZ samo jednog rekao je kako se za vrijeme cijelog mandata ne može požaliti na suradnju s Gradom. „Sada je odlično, u odnosu na neka bivša vremena!”, ustvrdio je.

Blaž Papić, predsjednik MO Plano iz HDZ-a koji je u VMO imao tri člana, a lijevi dva bio je iskren kazavši kako nisu bili aktivni. “Nismo baš radili, bila je korona, a i mi smo zakazali. Zato što smo mi zakazali nije kriv Grad Trogir, već naša neaktivnost”, istaknuo je.

Vesna Japundžić (SDP), pojasnila nam je probleme u MO Arbanija. „Na prošlim izborima SDP-HNS-HSU i Laburisti imali su isti broj vijećnika kao i HDZ. Mi smo koalirali s nezavisnim Antom Klarićem i imenovali za predsjednicu MO Danijelu Uljević. No, ona je otišla u Gradsko vijeće, a na njezino mjesto sam ja došla. Počeli smo raditi dječje igralište, asfaltirati ulice, sve je nekako išlo. Međutim, i ja sam nakon prošlih lokalnih izbora otišla u Vijeće, i više nisam mogla obnašati dužnost predsjednice. Situacija s mojim zamjenikom Klarićem se zakomplicirala tako da od Bilićeve pobjede na lokalnim izborima MO Arbanija nema predsjednika, zaključila je Japundžić.

Koje će se sve stranke kandidirati na izborima za VMO vidjet ćemo za nešto više od dva mjeseca. Za sada smo sigurni da SDP, hoće. Predsjednik stranke, Ante Bilić (gradonačelnik) rekao je kako su u tijeku razgovori s njihovim dugogodišnjim političkim partnerima (HNS-HSU).

-Do sada smo dobro surađivali te vjerujem da ćemo ponovno izaći na izbore u svim MO. Očekujemo da ćemo potvrditi MO koje smo osvojili prije četiri godine, a vjerujemo da ćemo ponovno dobiti povjerenje na Travarici, u Planom i u Mastrinci te Žednom.

Na upit jesu li ti izbori pokazatelj političke snage stranaka koje će se kandidirati odgovorio je: „Svakako da će biti pokazatelj u određenoj mjeri, ali treba imati na umu da izbori za VMO tradicionalno imaju jako malu izlaznost i takve rezultate ipak treba uzeti s dozom rezerve. Možemo očekivati i dodatno raspršivanje glasova na desnici s obzirom na to da se nedavno osnovala nova stranka „Zajedno za Trogir“ koja okuplja ljude koji su donedavno bili u HDZ-u ili DP-u“, kazao je.

Hoće li se aktivnosti kroz projekt „I tebe se pita“ i one MO poklapati, Bilić kaže: “Projekt „I tebe se pita“ tiče se izravnog uključivanja građana u raspodjelu proračunskog novca i jedan je od projekata u ovih šest godina na koji smo najponosniji, s kojim smo izabrani među 50 najboljih projekata participativne demokracije na međunarodnoj razini, koji su preuzeli brojni drugi gradovi i općine. Prijedlozi MO dolaze izvan ovog projekta i MO imaju budžete za svoje potrebe u kontinuitetu svake godine. S njima komuniciramo tijekom cijele godine o potrebama, rješavamo što možemo. U hodu veće stvari uvrštavamo u proračun i komunikacija je zaista kvalitetna. Više aktivnosti i angažmana na toj mikrolokalnoj razini može samo donijeti korist mještanima. U projekt „I tebe se pita“ su uostalom uključeni i MO i to je jedan od projekata kroz koji se ojačala njihova uloga.“

Da će izaći na izbore potvrdio je Ivan Šustić, predsjednik novoosnovane stranke „Zajedno za Trogir“, kojoj su spomenuti izbori bili jedan od razloga zbog kojega se osnovala.

-Izaći ćemo u većini MO. Manji MO poput Drvenika Velikog i Malog te Žednog još su pod upitnikom. Ti izbori jesu test za političke stranke, pa tako i za nas. Provode se točno između dvaju lokalnih izbora, pa je dobro vidjeti gdje tko stoji prije idućih lokalnih izbora. Dakako, računamo proći u MO u kojima ćemo se kandidirati sa svojom listom bilo da se radi o jednom ili više vijećnika. Najpravednije prema biračima je izaći samostalno, a ukoliko nas netko pozove razgovarat ćemo o koaliciji i to s „trećom opcijom“, rekao je Šustić.

Predsjednica HDZ-a Ivana Viljac smatra kako je još prerano govoriti o tim izborima. Tek kratko je poručila da će njezina stranka izaći sa svojom listom u svim MO.

No, Mateo Šćurla povjerenik Mosta za Trogir nije se dvoumio rekavši kako će izaći na izbore. “Još se usuglašavamo sa članstvom. Most na svim izborima u Trogiru mora biti prisutan s obzirom da smo na prošlim lokalnim izborima, kada smo se tek pojavili dobili jednog vijećnika u Gradskom vijeću i ostali po snazi četvrta politička opcija. Najbolje je izaći samostalno, a o koaliciji nismo razgovarali“, rekao je Šćurla.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE