23 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAU Okrugu Gornjem održan seminar ženskog klapskog pjevanja

U Okrugu Gornjem održan seminar ženskog klapskog pjevanja

U želji za doprinosom u očuvanju tradicijskog načina klapskog pjevanja Klapa Mindula iz Okruga Gornjeg organizirala je dvodnevni seminar ženskog klapskog pjevanja pod nazivom O-Krug. 

Isti se  održao 27. i 28. listopada u PŠ Petar Berislavić u Okrugu Gornjem, uz potporu Festivala dalmatinskih klapa Omiš  te uz  financijsku pomoć Općine Okrug, TZ Okrug, Grada Trogira, TZ Trogir i velikog broja sponzora.

Članice Klape Mindula su na inicijativu svog voditelja Maria Markovine odlučile organizirati seminar koji za cilj ima osnaživanje i usavršavanje pjevanja ženskih klapa te na radionicama u sklopu seminara istraživati nove repertoare i pristupe u radu sa ženskim klapama. 

Predavači  voditelji radionica bili su priznati klapski voditelji, stručnjaci i skladatelji koji su se dokazali  svojim radom i uspjesima: Joško Ćaleta, Krešimir Magdić, Marko Rogošić, Antonia Mimica Tomas i Mario Markovina. Važno je naglasiti kako je produkciji koja je uslijedila nakon radionica nazočila direkcija FDK Omiš i direktor Mijo Stanić koji se polaznicama obratio prigodnim riječima i čestitavši na postignutim rezultatima zahvalio se na trudu i zalaganju za očuvanje tradicijske kulturne baštine Dalmacije.  

Seminaru je prisustvovalo 80-tak polaznica iz cijele Hrvatske i inozemstva. Između ostalih klape Stridonne – Štrigova, Senjkinje – Senj, Peružini – Pag, Žurnada – Bribir, Sozal – Rab, Besida – Klis, Ventula– Split, Kolura – Split, Stivanja – Trogir, zatim, neke od članica klapa Obilanca – Zagreb, Mirabella – Omiš, Kandelora – Zemunik, te nekoliko pojedinaca iz Kaštela, Zagreba, Trogira, Zadra i Munchena.

Foto: Joško Herceg 

{gallery}seminarokrug{/gallery}

ZADNJE OBJAVE