24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRU nedjelju obilježavamo 25.obljetnicu Međunarodnog priznanja RH

U nedjelju obilježavamo 25.obljetnicu Međunarodnog priznanja RH

Republika Hrvatska  15. siječnja 1992. postala je međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom.

Tog je dana RH međunarodno  priznalo 12  zemalja tadašnje Europske zajednice (EZ). 

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.

Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti, rekao je te večeri hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u obraćanju naciji preko televizije.

Tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Žarko Domljan reako je povijesnu rečenicu  “Rođena je Hrvatska, neka joj je dug i sretan život!”.

Gradonačelnik Ante Stipčić sa svojim zamjenicima Radovanom Slade-Šilovićem i Filipom Anđelićem svim građanima upućuje čestitke povodom ove vrijedne obljetnice !

 

ZADNJE OBJAVE