26 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJATunel kroz Kozjak spas je za Split i Zagoru: poznato je kada...

Tunel kroz Kozjak spas je za Split i Zagoru: poznato je kada bi mogla krenuti gradnja; Župan otkrio hoće li se naplaćivati tunelarina

– Ako treba, kampirat ću ispred Vlade kako bismo dobili tunel kroz Kozjak, kojim bi se znatno riješio problem zagušenja prometa u našem splitskom bazenu, pogotovo tijekom ljetne sezone – rečenica je koju je aktualni splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban često naglašavao tijekom svoje izborne kampanje za čelno mjesto prostorno najveće regije, a sada na polovini mandata, eto, slobodno može reći da mu kampiranje – ne treba!

Naime, ovaj je projekt prihvaćen kao strateški za razvoj Dalmacije, pa procijenjena vrijednost od 870 milijuna kuna najavljuje i skorašnju gradnju tunela koji bi umnogome pridonio rješavanju prometnog čepa od područja Trogira, preko Kaštela i Solina do Splita.

Aktiviranje Vučevice

– Uz rasterećenje prometnica, potrebu za izgradnjom tunela sa spojnim cestama na sjeveru i jugu imamo i radi aktiviranja područja Vučevice, gdje se planira premještanje postojećih i izgradnja novih industrijskih pogona realizacijom više gospodarskih zona uz autocestu i čvor Vučevica. Time bi se rasteretio obalni pojas i uz obalu bi se stvorili novi prostorni resursi – u projekt nas je uvela Tamara Pajić iz “Hrvatskih cesta”, koja nam niže podatke o gradnji:

– Znamo da je dionica državne ceste D8 Solin – Plano izgrađena u punom profilu kao četverotračna cesta i glavna je longitudinalna poveznica splitske urbane aglomeracije od Trogira na zapadu do Splita, a planirana je izgradnja i dalje do Omiša na istoku. Poprečne cestovne veze spajaju cestovnu dionicu Solin – Plano s glavnom gradskom prometnicom u Kaštelima, odnosno Ulicom dr. Franje Tuđmana, te s naseljima u zaobalju. Blizina Splita te njegov gravitacijski utjecaj na okolna naselja, kao i njihovo povezivanje u gotovo jedinstvenu funkcionalnu cjelinu, očituje se u sve izraženijem urbanom obilježju dionice sa stalnim porastom prometnog opterećenja, naročito izraženom u ljetnom razdoblju turističke sezone.

Izgradnjom čvora Vučevica na autocestu A1 stvoreni su uvjeti za izgradnju spojne ceste od čvora Vučevica (A1) do čvora na D8, uključujući i izvedbu tunela “Kozjak” dužine 2525 metara.

Izgradnjom spojne ceste do D8, ovaj čvor postat će dominantan za Split, s obzirom na skraćenje dužine putovanja u smjeru Šibenika, Zadra, Zagreba za nekih 12 kilometara. Time će se ostvariti pozitivna disperzija prometnih tokova – navodi nam dalje osoba zadužena za odnose s javnošću iz “Hrvatskih cesta”, nabrajajući što će se sve graditi osim tunela dugog 2,5 kilometra.

– S obzirom na elemente poprečnog presjeka, prometnica se može podijeliti na tri dijela: prvi dio je od spoja na čvoru na D8 do južnog portala tunela “Kozjak”, odnosno na potezu između Kaštel Gomilice i Kaštel Kambelovca. Drugi je dio unutar tunela, a treći je dio odatle do kraja zahvata, na spoju s čvorom Vučevica. Prvi dio prometnice sastoji se od tri prometna traka, tako da se predviđa trak za spora vozila. A iza tunela glavna prometnica imat će dva kolnička traka. Izgradit će se nadvožnjaci “Nakide 1”, “Nakide 2” i “Sibovica”, te vijadukti “Vlačine” i “Gaj”, kao i podvožnjak “Čvor Vučevica”.

Brže iz Zagreba

A što o ovom projektu hvalevrijednom za Dalmatinsku zagoru kaže župan Blaženko Boban?

– Što samo obećao, to ću i ispuniti! Povezat ću Zagoru s obalom, te omogućiti mještanima i na sjevernoj strani tunela razvoj, zaposlenja i novu priliku za rad, te ostanak na zemlji njihovih predaka. Procjena vrijednosti ukupnih radova je 870 milijuna kuna, i za pristupne ceste i za tunel. Za gradnju tunela trebat ćemo izdvojiti oko 340 milijuna kuna, a novac ćemo osigurati iz europskih fondova, te državnog i našeg županijskog proračuna. Prema dostupnim informacijama, projektna dokumentacija za gradnju te građevinska dozvola očekuju se za 18 mjeseci, odnosno polovinom 2020. godine. Zatim se raspisuje natječaj za izvođenje, čiji postupak traje nekih četiri do šest mjeseci. Ako postupak javnog natječaja protekne bez nepredviđenih aktivnosti, radovi bi trebali početi u jesen 2020. godine. Predviđeno trajanje radova definira se javnim natječajem i projektnom dokumentacijom, pa je o gotovosti cijelog projekta malo preuranjeno govoriti.

Osim skraćenja dionice Zagreb – Split za više od deset kilometara, čelnika regionalne uprave raduje i brža komunikacija Splita i svih gradova koji će koristiti usluge budućeg centra za gospodarenje otpadom koji se planira graditi u Lećevici.

– Nakon Nove godine dolazi nam ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na potpisivanje ugovora za gradnju Lećevice. Izgradnjom tunela kroz Kozjak skratit ćemo put kamionima, a time i smanjiti troškove prijevoza smeća od korisnika do centra.

Na naš upit hoće li nastojati da se prolazak kroz tunel “Kozjak” ne naplaćuje, kao što je to omogućio i mještanima Imotske krajine za prolazak kroz tunel “Sv. Ilija”, Boban je odrješit:

– Naplate neće biti!

 

ZADNJE OBJAVE