18 C
Trogir
Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIRSKI ŠKVER GRADIT ĆE NOVU JAHTU-JEDRILICU

TROGIRSKI ŠKVER GRADIT ĆE NOVU JAHTU-JEDRILICU

Danko Končar, vlasnik, član Uprave i jedan od dvojice direktora Brodotrogir cruisea, u trogirskoj gradskoj vijećnici potpisao je ugovor  o gradnji jahte – jedrilice duge 40 metara za švicarskog naručitelja. Riječ je o takozvanoj „Yankee“ klasi jedrilice čiji oblik je identičan onima na kojima se održavao „America`s Cup”, najpoznatije i najstarije sportsko natjecanje u svijetu započeto davne 1851. godine.

Vlasnik je onaj isti s kojim je ta tvrtka u veljači ove godine potpisala ugovor za projekt „Vella“, izgradnju 130 metara dugačke jahte s helidromom, vrijedne više od 100 milijuna eura. Vrijednost oba ugovorena broda u startu iznosi 20 milijuna eura, ali taj iznos će višestruko rasti, potvrdio je Mateo Tramontana, na funkciji drugog direktora Brodotrogir cruisea.

  • Naše brodogradilište zajedno sa svojim partnerima, eminentnim stručnjacima iz Splita, Rijeke i Engleske razvija i gradi projekt koji će se odraditi stopostotno u Brodotrogiru. Sve poslove, u koje su između ostalog uključeni izrada čeličnog trupa, aluminijskog nadgrađa, mehaničarski poslovi, elektro-zavarivanje, jednom riječju brodograđevni dio, u cijelosti će se obaviti u Trogiru, a ono što nismo u stanju naručit će se od etabliranih svjetskih proizvođača, ustvrdio je Tramontana.

Doznajemo kako je sve spremno da početkom lipnja započne izgradnja NOV 376, 130 metara duge jahte te da bi brod trebao biti završen za dvije i pol godine. Novougovorena jahta-jedrilica trebala bi biti završena nešto prije.

  • Brodotrogir cruise ima 150 zaposlenih svoji radnika, što inženjera, što onih brodograđevnih. Zaposlit ćemo ih još pedesetak te isto toliko kooperanata. To je broj ljudi koji će biti dostatan da se projekti ostvare, dodao je.

U trogirskom škveru trenutačno su u izgradnji dva servisna broda dužine 24 metra i dva katamarana dužine od 15 metara. U opciji su još po jedan isti brod. Taj projekt premašit će 30 milijuna eura.

Pri kraju su radovi na NOV 372, komercijalnoj jahti za 12 putnika. Još dvije su ugovorene, više od 50 metara dužine. Ta izgradnja trebala bi uskoro započeti.

Prema riječima Danka Končara Brodotrogir ima posao osiguran za iduće dvije godine, a u međuvremenu knjiga narudžbi punit će se novim ugovorima. Izgradnja projekta „Vella“, to jest 130 metarske luksuzne jahte s helidromom i 24 metarske jahte-jedrilice, svakako je najveći i najskuplji projekt Brodotrogir cruisea koji će trogirskom brodogradilištu zasigurno otvoriti sjajnu perspektivu i za druge slične projekte, ističe Končar. Rekao je da su  to projekti koji daju novi zamah te da su nastavak priče o transformaciji brodogradilišta koje je preuzeo 2013.godine, kada je ondje zatekao dosta loše stanje.

Gordana Dragan

ZADNJE OBJAVE