20 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogirani proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Ivana Trogirskog

Trogirani proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Ivana Trogirskog

Trogirani su u nedjelju, 14. studenoga svečano proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Ivana Trogirskog. Koncelebrirano misno slavlje u trogirskoj prvostolnici predvodio je dr. don Marinko Vidović, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu. Proslavi je prethodila trodnevnica koju  je predvodio dr. don Ivan Bodrožić, također profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu.

U svojoj propovijedi don Marinko je istaknuo kako je sveti biskup, Ivan Trogirski, benediktinac iz Osora, već za života bio uvažavan i čašćen kao Božji čovjek.

  • Premda je svoje poslanje obavljao u svekolikoj brizi za dobrobit povjerenog mu stada i premda je svoje pouzdanje u Boga ostvarivao kroz post i pokoru, svecem je priznat i čašćen tek kada je uslišavanjem molbi po njegovu zagovoru Bog očitovao njegovu proslavu. Njegovim čašćenjem mi se spominjemo njegova zemaljskog života, ali ga kao sveca štujemo zbog njegove proslavljenosti kod Boga, zbog njegova moćnog zagovora za sve koji mu se s povjerenjem uteku. O njegovu životu ne znamo puno. I ono malo što znamo saznajemo iz retrospektivnih zapisa onih koji su bili uvjereni u njegovu proslavu. Ali i to je dovoljno da prepoznamo što Bog cijeni, ne samo u 11. i 12. stoljeću, nego i u 21. stoljeću. Pred Bogom cijenu ima život koji se troši za druge, život koji je vjeran povjerenoj mu službi, život koji je osmišljen Božjom objavom, život koji je posvećen brizi za opće i javno dobro, život koji i u društvenoj zauzetosti ne gleda samo na svoju korist i probitak, koji se u političkim pothvatima i planovima ne oslanja samo na oportunizam, na umijeće mogućega koje bi išlo nauštrb vjere, pa onda i ljudskog dostojanstva koje je u Bogu utemeljeno i na Boga oslonjeno. Ivanova paradigma života vrijedi za sve koji vjeruju, a posebno za one koji obnašaju vodeće službe u zajednici, kao što je bila biskupska služba u ono doba. I danas, hvala Bogu, imamo biskupe kao predvodnike vjerničke zajednice, i danas imamo marljive i zauzete biskupe koji mogu stajati uz bok sv. Ivanu, i danas se biskupi zajedno sa svojim klerom kao neposrednim pomagačima njihova poslanja brinu za opće dobro čovjeka, čovjeka koji je doživljen i shvaćen u svjetlu Božje objave. I mi koji smo se okupili proslaviti i zahvaliti sv. Ivanu za dobročinstva koja nam je Bog udijelio po njegovu zagovoru stojimo pod vodstvom jednog mjesnog biskupa, a kao članovi hrvatskoga naroda pod vodstvom kolegija biskupa. Vrijeme je da se upitamo što nam oni uopće znače? Koliko njihova izgovorena ili napisana riječ ima odjeka u našim promišljanjima, shvaćanjima, u našim odabirima i našem načinu življenja? Smatramo li ih samo glasnicima prošlosti bez vizije za budućnost, samo ljudima svoga doba bez kontakta s Božjim promislom? Dopustimo se voditi od naših biskupa koji već sadašnjim životom usmjeravaju naše korake prema dobru, zajedništvu, solidarnosti, plemenitosti, koji nas podsjećaju, upozoravaju i upućuju da budemo tražitelji Boga u nadi da će i njih i nas koji idemo za njima Bog prepoznati kao svoje ugodnike i da će nam darovati svoje potpuno zajedništvo, kazao je don Marinko.

Na kraju je dekan Trogirskog dekanata i katedralni župnik don Vinko Sanader zahvalio predslavitelju misnog slavlja na poticajnoj propovijedi kao i braći svećenicima, zboru i svima koji su doprinijeli dostojanstvenoj proslavi. Čestitavši svim Trogiranima Dan grada i blagdan njihova zaštitnika poručio je: „Na dobro vam došla Stivanja!“

Svečanosti su nazočili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik Trogira Ante Bilić sa suradnicima te predstavnici gradskih ustanova. Misno slavlje animirao je mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem maestra Marina Ugrine.

Inače, blagdan je obilježen misnim slavljima ujutro i navečer. Ovaj put je zbog loših vremenskih prilika i epidemioloških mjera izostala procesija preko rive kao i tradicionalni koncert trogirske narodne glazbe u gradskoj loži, ali su svi Trogirani i gosti grada imali priliku poslije mise u loži „kušati “ marendu koju su im uz potporu Grada i TZ pripremili trogirski lovci, a dijelili članovi karnevalske udruge Rašpin Jute.

Podsjetimo kako je u subotu, 13. studenoga održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su nagrađenima uručena priznanja u povodu Dana grada Trogira i blagdana sv. Ivana Trogirskog.

Tekst: VS, IRM

Foto: Dino Čaljkušić (Grad Trogir)

ZADNJE OBJAVE