17.1 C
Trogir
Utorak, 26 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogirani proslavili blagdan svetog Lovre

Trogirani proslavili blagdan svetog Lovre

Župa sv. Lovre proslavila je u četvrtak svetkovinu svog nebeskog zaštitnika, naslovnika katedrale.

Jutarnju svetu misu u trogirskoj prvostolnici predslavio je katedradni župnik don Vinko Sanader, a don Mirko Mihalj svečanu večernju misu, koju je pjesmom uzveličao Katedralni mješoviti zbor. 

Stavljajući sveca kao uzor vjernicima, propovjednik je poručio kako je najveće bogatstvo imati vjeru u Boga, poput svetog Lovre.

Osvrnuvši se na život i mučeništvo ovog sveca kazao je kako je živio polovinom trećeg stoljeća, a mučeničku smrt podnio sa samo 33 godine, kao i Isus.

Podsjetio je na činjenicu kako je Papa Sixto II povjerio đakonu svetom Lovri brigu oko dobara, koje je on podijelio siromasima. Perfekt Rima je pozvao sv. Lovru i od njega zahtijevao da mu pokaže crkveno blago, a on je bez oklijevanja sakupio sve siromahe i rekao da su oni blago Crkve. Zbog toga je uhićen i živ ispečen.

O njemu se ne zna puno, ali ono malo što se zna to je čudesno. Na gradelama je bio duhovit i rekao: „Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu.“ To je zavrijedilo da je on danas zaštitnik brojnim biskupijama, župama, državama i gradovima.   

Sveti Lovro  je shvatio da je ovo blago na zemlji propadljivo.  Karijera, novac, uspjesi, sve je to ništa prema onome što nam je Gospodin pripravio. I zato se nije uhvatio ni zlata ni srebra, nego je sve podijelio onima kojima je potrebno. Kad bi mi danas to shvatili bilo bi blago cijelom svijetu, rekao je propovjednik.

Neka sveti Lovre i nama bude poticaj i  inspiracija da pred sobom ne nosimo terete, jade i nevolje, nego vjeru u Boga i  poput njega uvijek budimo nasmiješeni, zaključio je don Mirko Mihalj.  

Zahvalivši se predslavitelju misnog slavlja, don Vinko Sanader je okupljenim vjernicima čestitao blagdan zaštitnika župe i naslovnika trogirske katedrale.

Foto: IRM

{gallery}svetilovre2{/gallery}

ZADNJE OBJAVE