8 C
Trogir
Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogir se kao drugi grad u Hrvatskoj, iza Dubrovnika, pridružio inicijativi Plastic...

Trogir se kao drugi grad u Hrvatskoj, iza Dubrovnika, pridružio inicijativi Plastic Smart Cities

Sporazum između izvršne direktorice Udruge Sunce Split Gabrijele Medunić-Orlić i trogirskog gradonačelnika Ante Bilića o suradnji u projektu Plastic Smart Cities potpisan je u petak, 30. listopada u Gradskoj vijećnici u Trogiru.

Potpisnik sporazuma i donator ovog projekta je međunarodna organizacija Worldwide Fund for Nature (WWF) – Mediterranean koja je pokrenula inicijativu Plastic Smart Cities kako bi motivirala gradove diljem svijeta na smanjenje zagađenja plastikom https://plasticsmartcities.org/

Udruga Sunce Split u suradnji s WWF Mediterranean ove je godine započela s provođenjem projekta Plastic Smart Cities Croatia u kojem kao partner sudjeluje jedna općina ili grad na moru, a koji bi provedbom projektnih aktivnosti doprinijeli smanjenju plastičnog otiska u različitim segmentima društvenog života lokalne zajednice te potaknuli upotrebu alternativnih rješenja za jednokratnu plastiku i poduzeli mjere za smanjenje dotoka plastike u prirodu do 2030. Prvi grad koji je tijekom ovoga ljeta započeo s provođenjem mjera predviđenih projektom Plastic Smart Cities Croatia je Dubrovnik, a sada se projektu pridružio i Trogir.

-Za kraj ovog dinamičnog radnog tjedna, još jedan ugovor. Zadovoljstvo mi je što se Trogir kao drugi grad u Hrvatskoj, iza Dubrovnika, pridružio inicijativi Plastic Smart Cities zahvaljujući kojoj ćemo u potpunosti izbaciti jednokratnu plastiku iz Grada i gradskih ustanova u cilju smanjenja plastičnog otpada u moru. Početkom godine već smo je eliminirali iz Kneževa dvora pa su plastične boce, čaše, vrećice i sličan potrošni materijal, koji se u pravilu baci nakon jednog korištenja, zamijenjeni staklenim, kartonskim i drvenim varijantama. Od sada jednokratnu plastiku izbacujemo iz muzeja, knjižnice i vrtića. Briga za okoliš jedan je poseban parametar naprednosti nekog grada i zajednice i zato na zelenim projektima intenzivno radimo zadnjih par godina. Sanirali smo deponij, uskoro otvaramo reciklažno dvorište, grad nikad nije bio ozelenjavan koliko u posljednjem periodu, postavili smo i kante za odvajanje otpada o čemu ćemo više govoriti i educirati uskoro. Određena svijest o zaštiti okoliša postoji među našim građanima, ali moramo se svi probuditi te početi čuvati našu bogomdanu prirodu o kojoj ovisi i kvaliteta života, ali i turističke ponude. Mi u Gradskoj upravi bit ćemo prvi primjer tome i partner svakome sa zelenim idejama, kazao je gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Foto Grad Trogir

ZADNJE OBJAVE