21.2 C
Trogir
Petak, 22 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogir napravio još jedan korak u zelenoj transformaciji

Trogir napravio još jedan korak u zelenoj transformaciji

Udruga Sunce Split u suradnji s WWF Mediterranean provodi projekt Plastic Smart Cities Croatia čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada

Trogirski gradonačelnik Ante Bilić potpisao je jučer Akcijski plan smanjenja plastičnog onečišćenja za razdoblje od 2021. do 2026. Radi se o inicijativi Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u suradnji s WWF Mediterranean u koju se Trogir uključio prošle godine kao drugi grad u Hrvatskoj nakon Dubrovnika. Naziv projekta je “Plastic Smart Cities Croatia”, a Grad Trogir će kao partner provedbom projektnih aktivnosti doprinijeti smanjenju plastičnog otiska u različitim segmentima društvenog života i lokalne zajednice te potaknuti upotrebu alternativnih rješenja za otpadnu plastiku.

Projektom će se također nastojati podignuti svijest građana i javnosti o problematici plastičnog otpada. Ovaj projekt predstavlja nastavak djelovanja Grada Trogira u smjeru poticanja održivog razvoja i razvoja održivog turizma na području grada koji je započeo prošle godine kada je Trogir u potpunosti izbacio jednokratnu plastiku iz Gradske uprave, ali i poduzeo i pokrenuo niz “zelenih” projekata kao što je sanacija deponija, otvaranje reciklažnog dvorišta, energetska obnova javnih zgrada itd.

Udruga Sunce Split, kako nas je informirao Marin Spetič, voditelj projekta Plastic Smart Cities Croatia, je 1. siječnja 2020. u suradnji s WWF Mediterranean započela s provođenjem tog projekta čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru.

  • Dokument raspisuje mjere kojima Grad Trogir želi spriječiti dotok plastike u prirodu kroz sljedeće četiri godine. Neki od osnovnih ciljeva je smanjiti udio plastike u miješanom komunalnom otpadu za 10 % na razini Grada, odnosno 30 % na razini pilot područja u Planom prikupljanjem plastike „od vrata do vrata“ od samih korisnika. Uz to obuhvaća i konkretne mjere zabrane korištenja jednokratne plastike u Gradu Trogiru za sve njegove institucije, tvrtke, kulturne ustanove, škole i vrtiće, jednako kao i zabranu korištenja jednokratne plastike na javnim događanjima. Dva pilot projekta tih javnih događanja bez plastike imat ćemo u rujnu i prosincu na trogirskom Adventu. Udruga Sunce se zahvaljuje Gradu Trogiru i svim dionicima, uključujući i Trogir Holding, koji su pokazali spremnost prelaska na novi način promišljanja o otpadu i njegovom nastajanju. Ovo je naglasak na prvi korak koji se većinom zanemaruje u sustavu gospodarenja otpadom, a to je smanjiti nastajanje otpada, posebno plastičnog. Znamo koliki je to ekološki problem jer na kraju sanaciju ekološke štete ipak plaćaju sami građani, kazuje Spetič te dodaje kako se primjećuje velika motivacija javnosti za promjenom načina promišljanja o korištenju jednokratnih proizvoda ne samo od plastike, nego i drugih materijala. Međutim, sustav još uvijek dovoljno ne motivira građane da promišljaju na način sprječavanja nastajanja otpada. Zeleni turizam poprima velike razmjere i građani prelaze na održivija višekratna rješenja što su uistinu pozitivne promjene koje naša udruga pozdravlja.
  • Nadamo se da će ovaj projekt iznjedriti druge gradove i spremni smo na suradnju sa svim gradovima koji se odluče na ovakvu strategiju djelovanja. Građani sve informacije mogu dobiti u udruzi Sunce Split, Gradu Trogiru i Trogir Holdingu. Imat ćemo kampanju koja će se zasnivati na komunikacijskom planu kojeg Grad Trogir izrađuje u sklopu ovog projekta. Uz to postojat će info materijali koji će biti javnosti dostupni putem interneta i javnog prostora, poručio je Spetič.
  • Ovo je još jedan korak u našoj zelenoj transformaciji. Znamo da Grad Trogir brine o okolišnim zelenim politikama od sanacije deponija, izgradnje reciklažnog dvorišta, uvođenja odvojenog prikupljanja otpada, kanalizacijske mreže, energetske transformacije… Pozivam i ostale gradove da nam se pridruže jer na tome zajedno moramo raditi. Nakon izgradnje našeg reciklažnog dvorišta, 10 puta se povećalo odvajanje otpada. Treba ljudima omogućiti sustav odvojenog prikupljanja otpada i mislim kako svijest o potrebi zaštite okoliša, pogotovo kod mlađih sugrađana, raste, kazuje trogirski gradonačelnik Ante Bilić.
  • Kao servisna usluga Grada Trogira, Trogir Holding je treći stup. Grad Trogir, Trogir Holding i korisnici su jedna povezana cjelina bez koje se ne može ostvariti ništa, ne samo ovaj projekt, nego općenito poboljšanje kvalitete pružanja komunalne usluge. Ovo je inicijalna godina, otvoreno je reciklažno dvorište, ljudi se na određeni način privikavaju, ali stvari se kreću i imam velika očekivanja. Edukacija je bitna i moramo se fokusirati na nju jer je ona temelj svih promjena zelenih transformacija na bolje. Iako je otvoreno reciklažno dvorište, nažalost i dalje se pored spremnika pojavljuju velike količine glomaznog otpada. Nije da to samo ružno izgleda, nego nagrđuje sliku nas kao turističke destinacije, kazao je predsjednik Uprave Trogir holdinga Božidar Miše.

AR

ZADNJE OBJAVE