25 C
Trogir
NaslovnicaKULTURATrogir, na spomen maestru Nikoli Bubli : ODRŽAN PRVI FESTIVAL KLAPSKIH MAJSTORA

Trogir, na spomen maestru Nikoli Bubli : ODRŽAN PRVI FESTIVAL KLAPSKIH MAJSTORA

Prvi Festival Klapskih Majstora  održao  se ovog vikenda u Trogiru, kolijevci kulture,  gradu koji je kroz svoju dugu povijest imao čast biti inspiracijom velikim majstorima u umjetnosti, a posebice u glazbenoj.

Dvodnevni je to festival, kojeg su na spomen maestru Nikoli Bubli organizirali udruga Trogirski Glazbenici, Grad Trogir i Turistička zajednica Grada Trogira. 

Nakon što su brojni Trogirani 24. svibnja  u prepunoj Galeriji Cate Dujšin Ribar imali priliku poslušati zanimljivo predavanje prof. Lidije Vladić Mandarić i Frane Vugdelije o maestru Nikoli Bubli, u subotu se nastavila častiti pjesma i zajedništvo.   

Prva godina “Festivala Klapskih Majstora” zamišljena je na način da se zajedničkim glasovima i tradicijom s muškim i ženskim klapama vrati Gradu Trogiru i Trogirskim Majstorima ono što uistinu zaslužuju oni, klapska baština i njihovi građani.

-Trogir je oduvijek poznat po klapskoj pjesmi i posebno mi je drago što je ovaj festival u čast maestru Nikoli Bubli koji je zadužio i naš grad i cijelu Hrvatsku sa svojim radom u glazbi i etno muzici, stoga sam ponosan što u našem gradu imamo manifestaciju ovog karaktera, kazao je otvarajući festival gradonačelnik Ante Bilić. 

Vlatko Belas, u ime organizatora udruge Trogirski Glazbenici, zahvalio je svima na podršci, a posebno obitelji maestra Nikole Buble. Istaknuo je kako je prepun trg znak da su Trogirani prepoznali vrijednost i cilj ovog festivala, za koji je siguran da će prijeći u tradiciju.

U sklopu bogatog programa kojim je moderirala Jelena Đorđević, publiku  je svojim nastupom počastilo  pet muških klapa – Vinčace, Bošket, Kaleta, Žmul i Muraj te pet ženskih klapa – Dišpet, Ventula, Luše, Tamarin i Stivanja.  

Njih je, uz brojnu publiku, pažljivo slušao i ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Duško Tambača, Ivo Lipanović i Rajmir Kraljević. Pobjednička muška klapa Vinčace i ženska klapa Dišpet sa sobom su ponijeli i poseban poklon – kip Kairosa, simbola Trogira, grada sretnog trenutka. Kip je rad akademskog kipara Vilima Halbartha te je u potpunosti izrađen od kamene prašine. 

Dok je stručni ocjenjivački sud donosio važnu odluku, publiku su zabavljali Trogirski Kanti. 

Foto: TZ Grada Trogira 

{gallery}festivalklapskihmajstora{/gallery}

ZADNJE OBJAVE