15.5 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica KULTURA Trogir, na spomen maestru Nikoli Bubli : ODRŽAN PRVI FESTIVAL KLAPSKIH MAJSTORA

Trogir, na spomen maestru Nikoli Bubli : ODRŽAN PRVI FESTIVAL KLAPSKIH MAJSTORA

Prvi Festival Klapskih Majstora  održao  se ovog vikenda u Trogiru, kolijevci kulture,  gradu koji je kroz svoju dugu povijest imao čast biti inspiracijom velikim majstorima u umjetnosti, a posebice u glazbenoj.

Dvodnevni je to festival, kojeg su na spomen maestru Nikoli Bubli organizirali udruga Trogirski Glazbenici, Grad Trogir i Turistička zajednica Grada Trogira. 

Nakon što su brojni Trogirani 24. svibnja  u prepunoj Galeriji Cate Dujšin Ribar imali priliku poslušati zanimljivo predavanje prof. Lidije Vladić Mandarić i Frane Vugdelije o maestru Nikoli Bubli, u subotu se nastavila častiti pjesma i zajedništvo.   

Prva godina “Festivala Klapskih Majstora” zamišljena je na način da se zajedničkim glasovima i tradicijom s muškim i ženskim klapama vrati Gradu Trogiru i Trogirskim Majstorima ono što uistinu zaslužuju oni, klapska baština i njihovi građani.

-Trogir je oduvijek poznat po klapskoj pjesmi i posebno mi je drago što je ovaj festival u čast maestru Nikoli Bubli koji je zadužio i naš grad i cijelu Hrvatsku sa svojim radom u glazbi i etno muzici, stoga sam ponosan što u našem gradu imamo manifestaciju ovog karaktera, kazao je otvarajući festival gradonačelnik Ante Bilić. 

Vlatko Belas, u ime organizatora udruge Trogirski Glazbenici, zahvalio je svima na podršci, a posebno obitelji maestra Nikole Buble. Istaknuo je kako je prepun trg znak da su Trogirani prepoznali vrijednost i cilj ovog festivala, za koji je siguran da će prijeći u tradiciju.

U sklopu bogatog programa kojim je moderirala Jelena Đorđević, publiku  je svojim nastupom počastilo  pet muških klapa – Vinčace, Bošket, Kaleta, Žmul i Muraj te pet ženskih klapa – Dišpet, Ventula, Luše, Tamarin i Stivanja.  

Njih je, uz brojnu publiku, pažljivo slušao i ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Duško Tambača, Ivo Lipanović i Rajmir Kraljević. Pobjednička muška klapa Vinčace i ženska klapa Dišpet sa sobom su ponijeli i poseban poklon – kip Kairosa, simbola Trogira, grada sretnog trenutka. Kip je rad akademskog kipara Vilima Halbartha te je u potpunosti izrađen od kamene prašine. 

Dok je stručni ocjenjivački sud donosio važnu odluku, publiku su zabavljali Trogirski Kanti. 

Foto: TZ Grada Trogira 

{gallery}festivalklapskihmajstora{/gallery}

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....