15 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogir je prvi dalmatinski grad koji kreće u projekt participativnog budžetiranja

Trogir je prvi dalmatinski grad koji kreće u projekt participativnog budžetiranja

“Što je to participativno budžetiranje i zašto je dobro da se uključite'” provjerite u srijedu u 18 sati u Gradskoj vijećnici. Zainteresiranim građanima će biti objašnjen koncept projekta i njegova dinamika. Na prezentaciji će, među ostalim, govoriti i Dario Runtić iz Udruge gradova u RH koji će iznijeti pozitivna iskustva drugih hrvatskih gradova.

Trogir je prvi dalmatinski grad koji kreće u projekt participativnog budžetiranja, nazvan  “I tebe se pita!”.

Participativno budžetiranje podrazumijeva sudjelovanje građana u raspodjeli proračunskih sredstava. U kratkim crtama rečeno – građani predlažu projekte koje žele da se realiziraju, Grad ih evaluira, daje građanima na glasanje, a potom one s najviše glasova uvrštava u proračun za sljedeću godinu. Iako je proračun u velikoj mjeri unaprijed zadan i mnoge stavke u njemu su fiksne, ako postoji politička volja, jedinice lokalne samouprave mogu odrediti određen iznos i dati ga na raspolaganje građanima. Mi smo to odlučili napraviti za proračun za 2019. od kojeg ćemo 1,2 milijuna kuna prepustiti u ruke – vama – kazao je gradonačelnik Ante Bilić te objasnio kako: 

“Podijelit će taj iznos proporcionalno veličini osam mjesnih odbora, s tim da se svima u startu dodjeljuje po 100.000 kuna, a ostatak ovisno o broju stanovnika. Po mjesnim odborima to će izgledati ovako: Travarica 300.000 kn, Čiovo 200.000, Žedno/Mastrinka 130.000, Grad 130.000, Plano 120.000, Arbanija 110.000, Drvenik veli 110.000 i Drvenik mali 110.00 kn. A sada nastupate – vi! U narednim danima na stranicama Grada objavit će obrazac za prijavu željenih projekata. Ispunjen obrazac moći ćete dostaviti poštom, e-mailom ili ga donijeti osobno i ubaciti u zato predviđenu kutiju u Kneževu dvoru.

Kakve projekte možete predlagati? Male komunalne projekte, primjerice, postavljanje prometne signalizacije, autobusne čekaonice, sprava za rekreaciju na otvorenom, izgradnju zidića, uređenje javnih površina i slično; odnosno, one projekte koje mi možda i previdimo, a vama ‘život znače’. Sve vaše prijedloge će potom djelatnici iz Grada evaluirati te izraditi troškovnike. Potom slijedi predstavljanje projekata po mjesnim odborima nakon čega ćete glasati koje projekte želite da realiziraju u 2019. 

Ono što žele posebno naglasiti je da će i mimo ove akcije ulagati u komunalnu infrastrukturu, ali ovo je prilika da kažete koji su vam prioriteti u ovom trenutku. Na gradskom webu objavit će se brošura sa svim detaljima, a javna prezentacija projekta je u srijedu, 12. rujna u 18 sati u Gradskoj vijećnici.

ZADNJE OBJAVE