9 C
Trogir
Srijeda, 30 studenoga, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogir ima potencijala razvijati se kao sportska destinacija

Trogir ima potencijala razvijati se kao sportska destinacija

Postojala je bojazan da će nam ovo ljeto radi pandemije biti mrtvo. Međutim, mnogi su jedva dočekali vijest o održavanju Trogir Outdoor Festivala 11., 12. i 18. srpnja 2020. u organizaciji trogirske Turističke zajednice i Triatlon kluba Split sa čijim smo tajnikom Ivanom Pavićem popričali o tome.

Na početku razgovora prisjetio se kako je došlo do ideje o odabiru trogirskog područja za održavanje te sportske manifestacije.


-Inicijativa je krenula od zamjenika trogirskog gradonačelnika Viktora Novaka i Nine Mišić iz TZ Trogir koji su me kontaktirali. Nakon prošlogodišnjeg 1. Trogirskog triatlona, sada nam slijedi novi i to odmah u rangu Hrvatske triatlon lige. Treba istaknuti kako se radi o prvom takvom natjecanju ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi ove godine.

Triatlon je već prošle godine izazvao ogromno zanimanje sudionika ali i javnosti. Pretpostavljamo kako je ova situacija ponukala ljude da se još više druže te se nakon prisilnog mirovanja kod kuće napokon istrče?


-Apsolutno! Na sastanku upravnog odbora definirali smo pojedinosti, čekali naputke od Europske triatlon federacije kako bi sve bilo po pravilima. Prošlogodišnje natjecanje osnovnih škola kada je nastupilo preko 300 djece, po meni je bilo nešto predivno. Budući da je manifestacija ove godine u srpnju, vidjet ćemo što s djecom, ali omogućit ćemo za njih natjecanje u aquatlonu i trčanju. Što se tiče samog triatlona, službeno smo prijave otvorili prije par dana i već ih je iz Hrvatske prijavljeno preko trideset. Svi naši klubovi najavili su svoj dolazak. Očekujemo oko 150 do 200 natjecatelja što je pozitivno, ali to pred mene kao tehničkog direktora i druge organizatore stavlja dodatni izazov. Na prvo mjesto moramo staviti sigurnost svih natjecatelja kako bi trka postala lijepa uspomena.


Postoji li mogućnost da se, zbog velikog broja potencijalnih sudionika, zaustave prijave prije predviđenog roka?

-Djeca se za aquatlon, koji je mala trka od 50 ili 100 metara plivanja i 500 metara, odnosno kilometar trčanja, mogu prijaviti i na dan održavanja. Za ostale se dva dana prije starta zaustavljaju prijave zbog tehničkih stvari. Nakon svakog natjecanja bit će osigurani okrepa i osvježenje. Planira se i lagana večera uz glazbu. Očekujem nešto turista te pozivam Trogirane, Okručane i sve ostale da nam se pridruže u smislu bodrenja natjecatelja kojima je i čaša vode dobrodošla.

Neki će se okušati u ovom izazovu prvi put. Na što bi oni trebali posebno obratiti pozornost, npr. oko adekvatne opreme?

-Triatlon zapravo nisu tri discipline, nego četiri. Ta četvrta je takozvana zona gdje se dešavaju najčešće pogreške. To je zona izmjene gdje se ostavlja oprema za trčanje, bicikli i ostale stvari. Za rekreativce postoji mogućnost štafete što znači da jedan pliva, drugi vozi bicikl, treći trči. Važno je napomenuti kako bicikl mora biti cestovni uz kacigu, a potrebne su plivačke naočale i kapica. U trkačkoj etapi, nije dopušteno trčati golog torza. Iskusni triatlonci posjeduju triatlon odijelo u kojem odrade cijelu trku. Oni, kojima nedostaje oprema, mogu na našim stranicama pronaći informacije gdje je iznajmiti. Prije korištenja bicikla, potrebno ga je upoznati pa savjetujem da ga se iznajmi dan prije. Tijekom trke potrebno je na biciklu imati minimalno jedan bidon tekućine, dok je na trkačem dijelu organizator dužan osigurati vodu.

Tajnik TK Split Ivan Pavić na kraju razgovora zahvalio se na podršci Turističkoj zajednici i Gradu Trogiru kazavši kako Trogir ima potencijala za daljnji razvoj triatlona kao domaćin pravog festivala sporta.

Sve detalje o natjecateljskim disciplinama, kategorijama, nagradama, stazama i prijavama potražite na linku
i Facebook profilu Trogir Outdoor Festival.

Piše: Ana Rožić

Poslušajte cijeli razgovor s Ivanom Pavićem za Gradski radio Trogir …

ZADNJE OBJAVE