27 C
Trogir
Utorak, 15 kolovoza, 2023
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKATreća sreća: Ante Piteša jednoglasno izabran za predsjednika Gradskog vijeća

Treća sreća: Ante Piteša jednoglasno izabran za predsjednika Gradskog vijeća

Ante Piteša, nezavisni vijećnik čija je lista osvojila jedan mandat, izabran je u petak za predsjednika Gradskog vijeća Trogira iz trećeg, ujedno i zadnjeg pokušaja konstituiranja toga tijela u kojem relativnu većinu ima HDZ.

Za Pitešu, kojeg je predložila lijeva koalicija predvođena SDP-om, glasovali su svi vijećnici, njih 17, među kojima je i osam HDZ-ovaca koji su mu prije mjesec dana uskratili potporu.

Da su to učinili i u petak, kad po slovu zakona istječe rok za konstituiranje predstavničkog tijela lokalne samouprave, Trogirani bi morali ponovo na izbore, ali samo za novi saziv gradskog vijeća.

Što se tiče SDP-ova gradonačelnika Ante Bilića, njegov je mandat, budući da proizlazi iz izravne volje birača, zasad siguran. Ako se u međuvremenu ne donese ili ne izmjeni zakon o lokalnoj samoupravi, koji bi zaštitio izvršnu vlast u odnosu na predstavničko tijelo, prvi veliki test Bilića očekuje krajem godine kad se bude donosio proračun. Hoće li ga HDZ tada podržati ili rušiti, predsjednik te stranke Sandro Hrabar nije želio reći. Kazao je tek da je HDZ podržao Pitešu jer nije želio da Grad upadne u probleme što bi se dogodilo u slučaju novih izbora koji bi „pojeli“ vrijeme potrebno za konsolidiranje gradskih financija i pripremu strategije za spašavanje posrnulog Dobrića.

-Da nismo podržali Pitešu, zasigurno bi nas optužili za političku opstrukciju i blokadu funkcioniranja grada koji je u ovom trenutku opterećen problemom Dobrića. Novi nam izbori ne trebaju, HDZ je postupio odgovorno, ali time nije dao ruku Biliću. Neka SDP sam traži devetu ruku, rekao je Hrabar, dodajući  kako HDZ neće rušilački nastupati nego će podržati svaku odluku na dobrobit grada. Što se tiče proračuna za koji Biliću treba devet ruku, Hrabar kaže da to nije HDZ-ov problem.

-Sve ovisi o tome kakav će proračun predložiti. HDZ će prihvatiti sve ono što je dobro za naš grad i njegove građane. Prema tome, o gradonačelniku ovisi što će i kako raditi,  istaknuo je šef trogirskog HDZ-a.

S druge strane, gradonačelnik Bilić, ujedno i šef trogirskih socijaldemokrata, zadovoljan je raspletom postizborne sapunice jer, ne samo što je izbjegao da njegova stranka ponovo ide u neizvjesne izbore,  nego je natjerao HDZ da prihvati prijedlog SDP-a i odustane od Ivice Baturine kao njihova kandidata za predsjednika Gradskog vijeća.

-Čestitam gradskim vijećnicima na odgovornom političkom ponašanju i promišljanju situacije u kojoj se nalazi grad, opterećen mnogim problemima među kojima se posebno ističe Dobrić. Čestitam i gospodinu Piteši na izboru za predsjednika Gradskog vijeća i želim mu uspješan rad na toj dužnosti, poručio je Bilić, ne želeći spekulirati o tome zašto je HDZ prihvatio Pitešu iako im je još do nedavno bio sporan.

Novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća kazao je, pak, kako je očito da je u HDZ-u prevladao glas razuma i odgovornosti za izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalazi grad.

Priznaje kako je politički neobično da jedan vijećnički mandat „teži“ koliko i stolac predsjednika Vijeća, no kaže kako to nije njegov problem nego dviju velikih stanaka koje su osvojile 15 od ukupno 17 mandata.

-Ne zanima me politička trgovina, nego rad, red i odgovornost prema gradu, njegovom novcu i imovini. Jesu li me iskoristili kako bi preko mojih leđa provodili svoje interese, pokazat će vrijeme. Ako tako bude, naravno da ću odstupiti s dužnosti na koju sam i pristao samo radi interesa i dobrobiti našeg grada, rekao nam je Piteša. Istaknuo je kako očekuje da dvije velike stranke budu dorasle ozbiljnoj situaciji u kojoj se našao grad, te da se nada kako HDZ, dajući mu potporu, nije imao figu u džepu.

-Mene ne zanima ni SDP ni HDZ nego grad i njegovi građani. Pristao sam na ovo samo da se izbjegnu izbori. Što će biti poslije, ovisi o SDP-u i HDZ-u. Meni nisu važne stranačke boje, Jedina stranka je moj grad. Ako tako budu razmišljale i mlađi kolege iz dviju velikih stranaka, onda se nemamo razloga brinuti jer i bez toga imamo toliko briga. Tu je i Dobrić, pa Holding.. Idemo raditi, a ne politizarati, poručio je Piteša.

Što se tiče konzervativca Milića, neslužbeno se doznaje da ni SDP ni HDZ ne računaju na njega iako on, gledajući konstelaciju snaga u Gradskom vijeću, i dalje ostaje u ovoj političkoj utakmici kao jezičac na vagi koji može pomrsiti račune i SDP-u i HDZ-u.

Kako bilo, Pitešinim izborom za predsjednika Gradskog vijeća izbjegnuta je blokada vlasti koja bi uslijedila zbog novih izbora. Što će biti dalje, hoće li ova politička „kohabitacija“ biti dobro rješenje za grad ili je riječ o kupovanju vremena do donošenja proračuna, ostaje nam vidjeti.

Foto: IRM 

{gallery}vijece03{/gallery}

ZADNJE OBJAVE