18 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIR"TOMS" OSTAJE BEZ DVA EU PROJEKTA, 245 KORISNIKA BEZ USLUGA I 38...

“TOMS” OSTAJE BEZ DVA EU PROJEKTA, 245 KORISNIKA BEZ USLUGA I 38 OSOBA BEZ POSLA

Udruga tjelesnih invalida “TOMS” iz Trogira ostaje bez dva projekta financirana novcima iz europskog socijalnog fonda. Riječ je o projektima “Zaželi promjenu” čiji nositelj je ta udruga i projektu “Centar za socijalnu inkluziju” kojega je nositelj Grad Trogir, a “TOMS” ga provodi. Za prvi koji prestaje 31. svibnja iz EU fonda dobiveno je 2.210.318 kuna, a drugi koji će prestati 1. siječnja iduće godine 1.999.016 kuna. Njihovim prestankom 38 osoba ostat će bez posla, a 245 korisnika bez usluga.

Projekt “Zaželi” započeo je lani u svibnju, a cilj mu je bio zapošljavanje žena starije životne dobi i drugih koje godinama čekaju posao na Zavodu za zapošljavanje s područja Trogira, te općina Marine, Segeta i Okruga, kaže Aleksandra Makrić, izvršna direktorica “TOMS-a”.

  • Provedbom toga projekta smanjuje se siromaštvo i socijalna isključenost teže zapošljivih žena, dok se krajnjim korisnicima podiže kvaliteta života u zajednici te omogućuje prevencija prerane institucionalizacije. Usluge koje dobivaju naši korisnici  su pomoći: u dostavi namirnica, u pripremi obroka u kućanstvima, u održavanju čistoće stambenog prostora/domova, pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, u socijalnoj integraciji, u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl…), pružanje podrške kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima, dodaje.

Doznajemo kako je od početka u sklopu toga projekta zaposleno 27 žena te pružene usluge pomoći u kući za 183 korisnika na području Trogira, Segeta, Marine i Okruga, a da je 7 žena završilo i tečaj za gerontodomaćice.

Što se pak drugog projekta tiče, on je započeo lani u srpnju, te se pokazao veliki interes građana za njim. Njih 62 –oje dobiva razne usluge koje im pruža 11 zaposlenika.

  • Njegova svrha je razvoj izvaninstitucionalnih oblika skrbi o starijim osobama, uključujući i otvoreni prostor dnevnog boravka te dnevni topli obrok kojega korisnici mogu dobiti u njemu, zatim pružanje usluga pomoći u kući, angažman mobilnog tima koji obilazi korisnike, pružanje fizikalne terapije i usluge prijevoza, nabrojila je Makrić.
  • Dnevni boravak je na raspolaganju pokretnim ili polupokretnim osobama koji zbog godina imaju promjene psiho-fizičkog stanja (demencija, moždani udar i sl.) i nisu sposobni brinuti se o sebi te im je potrebna pomoć drugih osoba. Onima koji su u dnevnom boravku omogućeno je korištenje radne terapije, za njih je organiziran grupni i individualni rad, psihosocijalna rehabilitacija, te različite aktivnosti s ciljem poticanja preostalih radnih i kreativnih sposobnosti. Aktivnosti unutar njega uključuju i razne društvene igre, likovno-kreativne aktivnosti, muzikoterapiju i sl., pojašnjava.

Doznajemo kako je fizioterapeut angažiran na pružanju fizikalne terapije osim u dnevnom boravku, i   u stambenim objektima nepokretnih osoba te onih sa smanjenom pokretljivosti, a za one korisnike  koji su pokretni u prostorijama udruge. Prijevoz je pak organiziran od kuće do centra grada i natrag.

  • Za korisnike s demencijom kod kojih je često prisutan otpor pri promjeni dnevne rutine što zahtijeva poseban pristup, projekt osigurava uslugu mobilnog tima koji ima dvojaku ulogu: uključivanje korisnika koji pružaju otpor pri izlasku iz vlastitog doma te podršku članovima obitelji koji skrbe o bolesniku, zaključila je direktorica Makrić.
  • Predsjednik udruge “TOMS” Ivica Bašić žali što će njihov projekt “Zaželi” uskoro prestati, a u siječnju i onaj “Centar za socijalnu inkluziju” Grada Trogira “Novi natječaj za “Zaželi” nije raspisan tako da ni mi nismo pisali nikakvu aplikaciju. Za sada nemamo saznanja hoće li. Nadamo se, ali globalno gledajući situaciju u kojoj se nalazimo, čini mi se da nema mjesta za nadu”, rekao je. 
  • Ruža Kovačević-Bilić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti pri Gradu Trogiru, optimistična je. Tvrdi da projekti imaju vrijeme svoga trajanja i da je to normalno. Projekt “Centar za socijalnu inkluziju” traje još devet mjeseci. Nećemo govoriti unaprijed kako se neće nastaviti. Vidjet ćemo hoće li se raspisati natječaj za nastavak. Moram podsjetiti kako je država spora u raspisivanju i u evaulaciji prijava. Mi smo spremni na prijavu te vjerujemo da nakon 1. siječnja iduće godine nećemo dugo čekati na njegov nastavak, rekla je.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE