22 C
Trogir
Srijeda, 23 rujna, 2020
Naslovnica KULTURA Tomislav Šalov, Robert Jozić i Goran Balić: Tradicija u kontekstu suvremenog u...

Tomislav Šalov, Robert Jozić i Goran Balić: Tradicija u kontekstu suvremenog u atriju Muzeja grada Trogira

U petak, 27. srpnja 2018. godine u 21:00 sat, u atriju Muzeja grada Trogira otvara se izložba “Tradicija u kontekstu suvremenog” trojice autora, kipara – Tomislava Šalova, Roberta Jozića i Gorana Balića. 

Više o izložbi koja će biti otvorena do 2. kolovoza 2018. pročitajte u predgovoru prof. Iva Babića:

Tomislav Šalov, Goran Balić i Robert Jozić su bivši studenti kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Goran Balić i Rober Jozić zaposleni su na Umjetničkoj akademiji kao nastavnici gdje studentima prenose umijeće modeliranja.

Ovi kipari smatraju da nije svršeno s tradicijom kiparstva u kamenu. Svojstveno im je osjećanje za sakralno i lirizam koji se može izvući iz kamena.

Kamen, ta posvećena materija i  dalje zatravljuje  svojom tajnovitom poetikom; iz nje se još da toliko toga preoblikovati i prizvati. Tomislav Šalov se nagledao u djetinjstvu gromada i kamenja, većih i manjih bovana što strše iz tla, koji kao da jedva čekaju da im se doda minimalna intervencija, poneki biljeg pa da se prometnu u apstraktne skulpture.

Svi ovi kipari umiju vješto udarcima zubače i dlijeta postići alkemijske preobrazbe  od grubog i hrapavog do uglačanog i podatnog, mijenjajući samu narav krute materije.

Oni razgovaraju s tradicijom. Tomislav Šalov smatra da je dovoljno uklesati slovo u rimskoj kapitali pa da se prizove davnina. No, ne radi se tek o dosjetkama, oni se izražavaju na način koji očituje usavršeno klesarsko umijeće.

Goran Balić na kamenom jastuku, mekom i podatnom kao da je svilen, ispunjen paperjem postavlja pozlaćen, sjajan globus s križićem, insignijum kraljevske vlasti. Ipak, uz najbolju volju i na obzire prema starini i sakralnom ipak nije moguće izbjeći dojam blage, suspregnute ironije.

Za Roberta Jozića glava Laokona u samrtnom grču – školski uzorak, odljev u gipsu – ponovno isklesena u kamenu povod je za translacije u klasičnu starinu koja za kipara nije suvenir ili  restauratorski zadatak, već poticaj za nastavljanje i dijaloge.

                                                                                                     Ivo Babić

 

ZADNJE OBJAVE

U Trogiru održana radionica o pravnoj pomoći starijim osobama

U sklopu projekta „Pravna pomoć starijim osobama: Život poslije smrti“, koji je u svibnju SUH-u odobren od strane Ministarstva pravosuđa, pravni savjetnici...

Sklopljen ugovor između Grada i Županije o sufinanciranju pristupne ceste i parkirališta na Brigima

U utorak je gradonačelnik Ante Bilić sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom sklopio ugovor o sufinanciranju pristupne ceste i parkirališta na Brigima,...

Besplatan vrtić za djecu s područja Općine Okrug

Općina Okrug je od 01. rujna 2020. godine preuzela obvezu plaćanja troškova sudjelovanja roditelja – korisnika djece, s područja Općine Okrug u...

Prodaja grožđa na parkingu Brigi – Lokvice

Sezona je berbe grožđa, a ujedno i prodaje koja će na parkingu Brigi-Lokvice trajati do 10. listopada Puno je...

Prosvjed u Brodotrogiru: oko 120 radnika dva mjeseca bez plaće

Već dvije godine Brodotrogir ima velikih problema s likvidnošću i isplatom plaća. Oko 120 radnika Hrvatske brodogradnje Trogir, jedne od niza tvrtki...